Bijzetting Tutu

Kaapstad, 2 januari 2022 - De urn met daarin de resten van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Desmond Tutu is vandaag bijgezet in anglicaanse kathedraal van Kaapstad. Tutu overleed een week geleden op 90-jarige leeftijd.

Het stoffelijk overschot van Tutu is geresomeerd, een milieuvriendelijk alternatief voor crematie. De Nobelvredesprijswinnaar was niet alleen een voorvechter van mensenrechten maar ook een invloedrijk strijder voor milieubescherming.

Resomeren, ofwel alkalische hydrolyse, is een chemisch proces waarbij een lijk wordt ontbonden in een stalen drukvat. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde dat wordt opgelost in heet water. De vloeistof die overblijft is steriel en bevat geen DNA; deze wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie en stroomt na behandeling terug naar de watercyclus. Net als bij een crematie worden de overblijfselen van de overledene gedroogd. Er blijven alleen botten over; die worden vermalen tot poeder.

Aartsbisschop Thabo Makgoba van Kaapstad plaatste de urn met het poeder onder een gegraveerde herdenkingssteen in de vloer bij de preekstoel. Hij riep de Zuid-Afrikaanse bevolking daarbij op zich toe te wijden aan de “radicale en revolutionaire verandering waar Tutu voor pleitte”. De werd bijgewoond door een twintigtal familieleden, onder wie Tutu’s echtgenote.

Gisteren werd tijdens een uitvaartplechtigheid officieel afscheid genomen van Tutu. Zijn opgebaarde lichaam lag enkele dagen daarvoor in de kathedraal.

Tutu was een van de voornaamste figuren in de campagnes tegen apartheid. In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn geweldloze strijd tegen het regime. St. George’s Cathedral in Kaapstad kwam onder meer door Tutu en zijn preken bekend te staan als ‘de kathedraal van de mensen’ en werd een symbool van de strijd tegen rassenscheiding en voor de democratie.