Petrus in het land trapt het nieuwe seizoen af in Utrecht. Hier vertelt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, alles over het thema van het nieuwe kerkelijke jaar: ‘van U is de toekomst’.

De eerste aflevering speelt zich af in de kapel in het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland en is een speciale locatie. Het karakteristieke pand in Utrecht heeft een rijke geschiedenis; Zo heeft het gebouw lang gediend als militair hospitaal én als tehuis voor asielzoekers. Inmiddels dient het als hoofdkantoor van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

De aflevering speelt zich voornamelijk af in het spirituele hart van het gebouw, de kapel. Hier worden voor en door medewerkers en gasten regelmatig vieringen en meditaties gehouden. Opvallend aan deze ruimte zijn de grote gekleurde kapelramen die stuk voor stuk verwijzen naar thema’s uit de Bijbel.

René de Reuver
René de Reuver

Geen woorden voor straks, maar voor nu.

Scriba René de Reuver

Op een zonnige dag aan het water neemt scriba René de Reuver ons mee met zijn meditatie over het hoopvolle nieuwe jaarthema van de Protestantse Kerk: Van U is de toekomst. De Reuver beschrijft dit thema als: ‘Geen woorden voor straks, maar voor nu. Om je juist nu aan op te trekken. Om de moed niet op te geven, maar het juist vol te houden, omdat de toekomst aan God is’.

Niet alleen de toekomst van het individu en de wereld worden besproken deze aflevering. Ook verschillende betrokkenen bij de Protestantse Kerk in Nederland worden de vraag gesteld: Hoe zie jij de toekomst van de kerk?

Heino Falcke
Geeri Luijendijk

Zo ontmoeten we deze aflevering hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica Heino Falcke. Vanuit Duitsland ontdekken we hoe hij naar de toekomst van de kerk kijkt. Ook vertelt Falcke over hoe hij zich samen met zijn vrouw inzet voor het jeugdwerk van de lokale kerk.

 Ook maken we kennis met Geeri Luijendijk. Zij laat ons zien hoe ze binnen de Protestantse gemeente Woensdrecht creatief te werk gaan met scherven van oud servies. Na de dienst blikken ze al mozaiëkend terug op het afgelopen jaar én kijken ze alvast vooruit naar het nieuwe kerkelijke jaar.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Onze Vader verborgen gebracht.

Benieuwd geworden?

Deze aflevering van Petrus in het land is te zien op zaterdag 11 september om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.