Vamba Sherif: 'Het is een plicht om over mijn voorouders te schrijven'

Volgens de overlevering stamt de familie van Vamba Sherif af van de profeet Mohammed. Nadat de elfjarige Vamba in de verboden kamer door geheime geschriften van zijn voorouders snuffelde, stuurde zijn familie hem weg. Zijn moeder zou hij nooit meer terugzien. 

Schrijver Vamba Sherif werd geboren in een vooraanstaande familie in Liberia: de Sherifs. Deze familie zijn volgens de overlevering de afstammelingen van de profeet Mohammed. Zijn moeder was een rijke, ondernemende vrouw, die graag zoveel mogelijk haar overvloed deelde. ‘Ze geloofde dat haar goedheid zou weerklinken in de eeuwigheid’, vertelt Vamba aan Annemiek. 

Vamba Sherif
Annemiek Schrijver en Vamba Sherif

Toen Vamba elf jaar was, sloeg het noodlot toe. Na schooltijd ging hij stiekem neuzen in de geheime geschriften van zijn voorouders – belangrijke islamitische geestelijken – die werden bewaard in een verboden kamer. De eeuwenoude teksten zouden magische krachten bevatten. De verontwaardiging over Vamba’s daad was zo groot dat de familie besloot om hem weg te sturen, naar Koeweit. Via allerlei omzwervingen kwam Vamba uiteindelijk als vluchteling in Nederland terecht, waar hij een nieuw leven opbouwde. Zijn moeder zou hij nooit meer terugzien. 

Als schrijver wil Vamba zijn familienaam eer aan doen, door over zijn voorouders te vertellen. ‘Schrijven is niet iets wat ik voor de centen doe, het is een plicht. Ik moét dit doen’. 

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Vamba Sherif

Hij sloeg een pagina van de Koran op en wees naar een vers. 'Hier staat geschreven: "Dat degenen die in stilte of hardop bidden hetzelfde zijn, net als degenen die 's nachts of overdag bidden", zei hij. 'Lees het maar hardop, Kamo Vamba', zei hij, en ik las het vers op een zangerige toon. Ik wist wat de woorden betekenden, maar wat mijn oudoom vervolgens zei, ging dieper. 'Kamo Vamba, als ik dit lees, vraag ik me steeds weer af waarom sommige mensen iemand die ze niet kennen tot een ongelovige kunnen verklaren, terwijl ze niet eens weten wie hij is en wat zijn verhouding tot God is. Hoe ik bid is mijn eigen zaak. Niemand gaat naar de hemel omdat hij elke dag de moskee bezocht, of zeven keer naar Mekka op bedevaart is geweest. Het gaat om hoe we met elkaar omgaan, om hoe we onze naasten behandelen, ook als ze geen moslims zijn. Kun je mij goed volgen, Kamo Vamb? Dus voel je vrij om te zijn wie je wilt zijn. Jouw lot ligt niet in handen van iemand, hoe bijzonder zo iemand ook, maar in jouw eigen handen.'

- Uit: Ongekende liefde, Vamba Sherif