Tirana, 1 december 2021 - Paus Franciscus heeft Arjan Dodaj (44) gisteren benoemd tot de nieuwe aartsbisschop van Tiranë-Durrës. Hij was als tiener uit Albanië over de Middellandse Zee naar Italië gevlucht.
Dodaj volgt de dominicaan George Anthony Frendo (75) als aartsbisschop op, wiens ontslag om leeftijdsredenen gisteren werd aanvaard.
Dodaj werd geboren in 1977 in Laç-Kurbin, Albanië. Begin jaren negentig ontvluchtte hij zijn vaderland in een bootje over de Middellandse Zee. In Italië liet hij zich dopen. Hij werkte als lasser en tuinman voordat hij theologie en filosofie ging studeren. In 2003 werd hij door paus Johannes Paulus II tot priester van het bisdom Rome gewijd.
Dodaj keerde in 2017 naar Albanië terug. In 2020 ontving hij de bisschopswijding nadat hij was benoemd tot hulpbisschop in Tirana.
Het communistische regime van Albanië had het land in 1967 uitgeroepen tot de “eerste atheïstische staat”. Tot 1990 werd het belijden van een godsdienst bestraft met gevangenisstraf, dwangarbeid of de dood. Intussen zijn de structuren van de religieuze gemeenschappen grotendeels herbouwd.
In een interview met het persagentschap Kathpress zei Dodaj dat de christelijke kerken een mandaat hebben om iedereen in nood te helpen, om migranten te zien als “dragers van hoop” en om aan te dringen op een beleid dat hun welzijn bevordert. Hij zei dat mensen die hun vaderland hebben moeten verlaten, welkom moeten zijn, aan de samenleving moeten kunnen deelnemen en de kans moeten krijgen om in vrijheid te leven.
In het interview met Kathpress vertelt Dodaj dat hij, toen hij als 16-jarige vluchtte, grote hoop had gesteld op West-Europa, “op waarden als vrijheid, waarheid, gelijkheid en broederschap”. In de communistische dictatuur van Albanië waren de dragers van hoop en de verdedigers van de mensenrechten al eerder uit de weg geruimd, vooral de geestelijkheid.
Veel Albanezen die zonder geloof waren opgegroeid, hadden Christus “leren kennen” in hun emigratielanden, vertelt mgr. Dodai. Dat blijkt ook uit het grote aantal doopsels van volwassenen; dit jaar waren er alleen al met Pasen zestig in de kathedraal van Tirana. De Kerk in zijn land groeit snel; “het geloof is er springlevend”.
Niet alleen voor de Kerk in Albanië zijn teruggekeerde migranten een “geschenk”, de hele samenleving kan baat hebben bij teruggekeerde migranten. “Wanneer migranten in het buitenland vaardigheden hebben verworven, die zij later gebruiken om thuis betere levensomstandigheden te creëren, worden zij dragers van hoop”, aldus bisschop Dodaj.
Paus Franciscus is zeer begaan met Albanië. Het was het eerste Europese land dat hij als bisschop van Rome bezocht. Het apostolisch bezoek van 21 september 2014 stond vooral in het teken van de huldiging van de vele martelaren die tijdens het wrede communistische bewind om het leven waren gebracht.