Van gewas tot gerecht: zo kook je andijvietaart
Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Als eerste aan de beurt: de andijvie! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
-
1 krop andijvie
-
1 pakje bladerdeeg
-
200 gram rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
-
1 ui
-
2 tenen knoflook
-
1/2 theelepel nootmuskaat
-
3 eieren
-
300 crème fraîche
-
100 gram geraspte kaas
-
Paar blaadjes tijm
Standaard in huis
-
Zout en peper
Benodigdheden
-
Ovenschaal
-
Snijplank
-
Bakpapier
-
Koekenpan
-
Kom
Bereidingswijze
-
Was de krop andijvie grondig en snij in stukjes. Laat het bladerdeeg alvast ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Leg een bakpapiertje in de ovenschaal. Bekleed de ovenschaal met de plakjes bladerdeeg en zorg dat ze een beetje overlappen. Druk het bladerdeeg een beetje aan en bedek de randjes van de ovenschaal.
-
Snij de knoflook fijn en snij de uien in stukjes. Bak het gehakt aan samen met de uien, de knoflook en de gesneden andijvie. Voeg ook de nootmuskaat, zout en peper toe. Als het gehakt gaar is, schep je de vulling in de ovenschaal.
-
Maak het eimengsel door de eieren, de crème fraîche, de blaadjes tijm en de zout en peper in een kom door elkaar te mengen.
-
Giet het eimengsel over de gehaktvulling heen. Strooi er wat geraspte kaas overheen en zet het in de voorverwarmde oven.
-
Bak de andijvietaart in ongeveer 40 minuten gaar. Snij de taart in stukken en eet smakelijk!
Ramons tips
-
Doe eerst wat paneermeel in de ovenschaal om te zorgen dat de taart niet gaat plakken.
-
Om te controleren of de taart gaar is, kan je zacht je vinger erop duwen. Als de taart terugveert is die klaar.
-
Als je nog een restje eten over hebt, bijvoorbeeld broccoli of tomaatjes, dan is dat ook heel lekker om erin te doen.