Van gewas tot gerecht: zo kook je andijvietaart

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Als eerste aan de beurt: de andijvie! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Yvon Jaspers en Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht
7 min 47 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: andijvietaart.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 krop andijvie 

  • 1 pakje bladerdeeg 

  • 200 gram rundergehakt (of vegetarisch gehakt)

  • 1 ui 

  • 2 tenen knoflook 

  • 1/2 theelepel nootmuskaat 

  • 3 eieren 

  • 300 crème fraîche 

  • 100 gram geraspte kaas  

  • Paar blaadjes tijm 

 

Standaard in huis

  • Zout en peper  

 

Benodigdheden

  • Ovenschaal 

  • Snijplank 

  • Bakpapier  

  • Koekenpan 

  • Kom 

Bereidingswijze

  1. Was de krop andijvie grondig en snij in stukjes. Laat het bladerdeeg alvast ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.  

  2. Leg een bakpapiertje in de ovenschaal. Bekleed de ovenschaal met de plakjes bladerdeeg en zorg dat ze een beetje overlappen. Druk het bladerdeeg een beetje aan en bedek de randjes van de ovenschaal.  

  3. Snij de knoflook fijn en snij de uien in stukjes. Bak het gehakt aan samen met de uien, de knoflook en de gesneden andijvie. Voeg ook de nootmuskaat, zout en peper toe. Als het gehakt gaar is, schep je de vulling in de ovenschaal.  

  4. Maak het eimengsel door de eieren, de crème fraîche, de blaadjes tijm en de zout en peper in een kom door elkaar te mengen.  

  5. Giet het eimengsel over de gehaktvulling heen. Strooi er wat geraspte kaas overheen en zet het in de voorverwarmde oven. 

  6. Bak de andijvietaart in ongeveer 40 minuten gaar. Snij de taart in stukken en eet smakelijk!

Kijk ook Op 't land met Yvon Jaspers

In aflevering 1 van Op 't land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf, neemt Yvon je mee haar land op. Hoe gaat het met haar gewassen? En welke toekomstlessen kunnen we trekken uit het groeiproces? "Ik hoop dat de boerderij een soort Madurodam van de agrarische sector wordt."

Yvon op 't land Onze boerderij: en nu zelf

Ramons tips

  • Doe eerst wat paneermeel in de ovenschaal om te zorgen dat de taart niet gaat plakken. 

  • Om te controleren of de taart gaar is, kan je zacht je vinger erop duwen. Als de taart terugveert is die klaar. 

  • Als je nog een restje eten over hebt, bijvoorbeeld broccoli of tomaatjes, dan is dat ook heel lekker om erin te doen.  

De nieuwsbrief Eerlijker eten

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

Yvon Jaspers in Onze boerderij en nu zelf