Rome, 2 november 2021 - Het Vaticaan heeft de katholieke bisdommen in de wereld aangemoedigd partners uit andere christelijke geloofsgemeenschappen te betrekken bij de eerste fase van de zogenoemde Wereldsynode, die op 17 oktober van start is gegaan. In een gezamenlijke brief hebben de curiekardinalen Kurt Koch en Mario Grech praktische adviezen gegeven. Zowel de synodaliteit als de oecumenische samenwerking zijn “processen van samen op weg gaan”. Vooral op het gebied van de synodaliteit kan veel van andere kerken worden geleerd, aldus Koch en Grech.

De Zwitserse kardinaal Koch is de president van de Pontificale Raad ter Bevordering van de Eenheid der Christenen. En de Maltese kardinaal Grech is de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode; hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de assemblees van dit permanent adviesorgaan van de paus.

De door paus Franciscus geopende ‘wereldsynode’ moet in 2023 uitmonden in de Zestiende Algemene Gewone Assemblee van de Bisschoppensynode in Vaticaanstad. Het thema van deze kerkvergadering luidt: Voor een synodale Kerk: communie, participatie, missie.

Het Secretariaat van de Bisschoppensynode liet op 29 oktober aan de bisschoppen wereldwijd weten dat de bisdommen meer tijd krijgen voor de diocesane fase van ‘synode over de synode’. De einddatum voor die fase is verschoven van april naar 15 augustus 2022. De Bisschoppensynode gaf daarmee gehoor aan de vele verzoeken die ze had gekregen voor verlenging van de consultatiefase in de bisdommen.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie zal binnenkort besluiten wat deze verlening precies gaat betekenen voor de termijn van indiening van de synodeverslagen. Daarover zal zo spoedig mogelijk worden gecommuniceerd met de Nederlandse bisdommen en via de bisdommen met alle andere betrokkenen.

Logo wereldsynode