Rome, 5 juli 2021 - Paus Franciscus heeft gisteren in het Gemelli-ziekenhuis in Rome een operatie aan zijn dikke darm ondergaan. “De Heilige Vader reageerde goed op de operatie die onder algehele anesthesie werd uitgevoerd”, liet het Vaticaan gisteravond weten.
Het is niet bekendgemaakt hoe lang de paus nog in het ziekenhuis moet blijven.
De geplande operatie betrof een chirurgische ingreep die een “diverticulaire stenose” van de dikke darm moest verhelpen.
Diverticulaire stenose is een vernauwing van de dikke darm die kan leiden tot verstopping. In het ergste geval kan dit leiden tot een darmperforatie en dus ook tot buikvliesontsteking.
Afhankelijk van het aantal vernauwde diverticula (uitsteeksels) in de dikke darm, kan een ziekenhuisverblijf meerdere dagen duren. Zo nodig kunnen meerdere operaties nodig zijn. Diverticulaire stenose wordt meestal ontdekt door bloed in de ontlasting of andere darmklachten en daaropvolgende echografieën.
Het ziekenhuis waar de paus verblijft is de Universitaire Polikliniek Agostino Gemelli, gelegen op ongeveer 6 km ten noordwesten van Vaticaanstad. Het is verbonden aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan, opgericht door de franciscaan, arts en neuropsycholoog Agostino Gemelli (1978-1959).
Franciscus werd gistermiddag naar het Gemelli gebracht. Kort na het middaguur had hij nog zijn zondagse angelustoespraak gehouden. Daarin zei hij niets over de geplande operatie. Wel kondigde hij zijn pastoraal bezoek aan Slowakije in september aan.
Sint-Johannes Paulus II werd meerdere malen in het Gemelli behandeld. Zo redden artsen daar zijn leven na de mislukte moordaanslag op de Poolse paus in mei 1981.