Rome, 16 december 2023 - Het Dicasterie voor de Geloofsleer heeft een nieuwe verklaring uitgegeven om “rigoristische” katholieken te herinneren aan de eis van paus Franciscus dat vrouwen die buitenechtelijke kinderen hebben gekregen tot de Heilige Communie kunnen en moeten worden gelaten.

“Pastoraal werk moet worden gedaan in de lokale kerk om mensen te laten begrijpen dat het feit dat iemand een alleenstaande moeder is, niet verhindert dat die persoon toegang heeft tot de Eucharistie”, zegt kardinaal Victor Manuel Fernandez, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, in een brief aan een bisschop in de Dominicaanse Republiek die gedateerd is op 13 december.

Zorgen om strengheid

Mgr. Ramón Alfredo de la Cruz Baldera, diocesaan bisschop van San Francisco de Macorís, had tegenover het orgaan van het pauselijk leergezag zijn bezorgdheid geuit over alleenstaande moeders die zich onthouden van de communie uit angst voor de strengheid van de geestelijkheid en de leiders van de lokale geloofsgemeenschap.

“Er wordt opgemerkt dat in sommige landen zowel priesters als sommige leken moeders die een buitenechtelijk kind hebben gekregen, de toegang tot de sacramenten en zelfs het dopen van hun kinderen ontzeggen”, schrijft kardinaal Fernández in zijn antwoordbrief aan mgr. De la Crux, de nieuwe tekst, gedateerd 13 december.

Biechten

“De mensen moeten begrijpen dat het feit dat iemand alleenstaande moeder is, niet betekent dat hij of zij geen toegang heeft tot de Eucharistie. Net als voor alle andere christenen, stelt de sacramentele biecht van zonden de persoon in staat om de communie te naderen”, aldus Fernández.

De kerkgemeenschap zou bovendien, voegt de prefect toe waardering moeten hebben voor het feit dat “alleenstaande moeders het geschenk van het leven dat zij in hun schoot dragen, verwelkomen en verdedigen en elke dag worstelen om hun kinderen op te voeden”.

Prostitutie

Fernández erkent dat er situaties zijn waarin ongehuwde moeders uit prostituee worden geld te verdienen om zichzelf en haar gezin te onderhouden. De christelijke gemeenschap moet in dat geval al het mogelijke doen om “haar te helpen dit zeer ernstige risico te vermijden in plaats van haar streng te veroordelen”. Daarom "moeten de herders van de Kerk, door aan de gelovigen het volledige ideaal van het evangelie en de leer van de Kerk voor te stellen, hen ook helpen om de zwakken met mededogen te behandelen, waarbij zij verergering of een te hard of overhaast oordeel moeten vermijden”, citeert de prefect uit paus Franciscus’ apostolische exhortatie Amoris laetitia.

Troost

“Vaak wordt bij het becommentariëren van de Bijbelse episode van de overspelige vrouw (Joh. 8,1-11) de laatste zin benadrukt: ‘zondig niet meer’. Zeker, Jezus nodigt ons altijd uit om ons leven te veranderen, om getrouwer te reageren op Gods wil en om waardiger te leven. Deze zin vormt echter niet de centrale boodschap van deze evangelische pericoop, die eenvoudigweg de uitnodiging is om te erkennen dat niemand de eerste steen mag werpen. Daarom herinnert paus Franciscus ons eraan, verwijzend naar moeders die hun kinderen alleen moeten opvoeden, dat ‘in zulke moeilijke noodsituaties de Kerk vooral begrip, troost en acceptatie moet bieden, in plaats van meteen een reeks regels op te leggen die er alleen maar toe leiden dat mensen zich veroordeeld en in de steek gelaten voelen door de Moeder die juist geroepen is om hen Gods barmhartigheid te tonen’,” aldus kardinaal Fernández.

Machismo

Tenslotte herinnert de prefect van het geloofsdicasterie aan de woorden van paus Franciscus in zijn boodschap aan de Synode. “Hij benadrukte het vrouwelijke en moederlijke gezicht van de Kerk en hekelde het ‘machismo en de dictatoriale houding’ van de predikanten die ‘te ver gaan in hun dienst en het volk van God mishandelen’. Het is aan u om ervoor te zorgen dat dit soort gedrag niet voorkomt in uw plaatselijke kerk”, aldus Fernández aan de Dominicaanse bisschop.