Bonn, 23 januari 2023 - Het geschil over de Synodale Weg, het project van de hervorming van de Katholieke Kerk van Duitsland, duurt voort. Het Vaticaan wijst de geplande oprichting van een zogenoemde Synodale Raad af, zo staat in een vandaag door de Duitse Bisschoppenconferentie gepubliceerde brief.
De Synodale Raad was bedoeld als een nieuw landelijk advies- en bestuursorgaan dat zich zou gaan bezighouden met “essentiële ontwikkelingen in kerk en samenleving”. Met de instelling van deze raad zou de macht van de diocesane bisschoppen worden beknot.
De Synodale Weg en een nationale bisschoppenconferentie zijn niet bevoegd een dergelijk orgaan op te richten, zo staat er in de Vaticaanse brief van 16 januari. Deze is ondertekend door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, kardinaal Luis Ladaria (prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer) en kardinaal Marc Ouellet (prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen). Zij benadrukken dat paus Franciscus hun brief heeft goedgekeurd en opdracht heeft gegeven tot verzending ervan.
In de brief betogen de curiekardinalen ook dat de Duitse bisschoppen niet verplicht zijn deel te nemen aan een “synodale commissie”. Volgens eerdere plannen moest deze commissie de oprichting van de Synodale Raad voorbereiden. De commissie moet bestaan uit de 27 diocesane bisschoppen en andere leden die door de plenaire vergadering van het hervormingsproces Synodale Weg zijn gekozen.
De Vaticaanse brief is een antwoord op de vraag van de bisschoppen van Keulen (kardinaal Rainer Woelki), Eichstätt (Gregor Hanke), Augsburg (Bertram Meier), Passau (Stefan Oster) en Regensburg (Rufolf Voderholzer) of zij verplicht zijn deel te nemen aan deze ‘synodale commissie’ en of zij er überhaupt wel aan mogen deelnemen.
De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, heeft al verklaard dat hij ondanks het nee van Rome wil vasthouden aan de plannen. De voorbereidende synodecommissie wordt volgens hem “niet in twijfel getrokken door de Romeinse brief”. En de Synodale Raad, die door de commissie moet worden voorbereid, zal ook “binnen het huidige canonieke recht blijven”.
De Synodale Weg is een gezamenlijk initiatief van de Duitse Bisschoppenconferentie en het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) naar aanleiding van een vernietigend rapport uit 2019 over seksueel misbruik in de kerk. De geloofwaardigheid van de Katholieke Kerk was zo zwaar aangetast dat er volgens de initiatiefnemers drastisch moet worden hervormd op vier punten: ‘macht in de kerk’; ‘het priesterlijke bestaan’; ‘vrouwen in de kerk en kerkelijke ambten’; ‘seksualiteit’. Lid van de Synodale Weg zijn alle 69 bisschoppen in Duitsland, 69 ZdK-afgevaardigden en tientallen vertegenwoordigers van verschillende kerkelijke gremia en maatschappelijke organisaties. Er zijn tot nu toe in Frankfurt vier plenaire synodale vergaderingen geweest.