Pope Francis (R) poses with Grand Imam of Istiqlal Mosque Nasaruddin Umar (L) for a family photo at the end of the interreligious meeting at the Istiqlal Mosque in Jakarta, Indonesia, 05 September 2024. Pope Francis is on an apostolic visit to the Muslim-majority country of Indonesia from 03 to 06 September, as part of his 12-day trip to the Asia-Pacific region, which includes stops in Papua New Guinea, East Timor, and Singapore. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Rome, 21 april 2025 – Paus Franciscus werd door moslims gewaardeerd om zijn “continue inzet voor vrede, het veroordelen van oorlog en wapenhandel en zijn bereidheid tot dialoog tussen religies”. Dat zegt de Blauwe Moskee in Amsterdam via een woordvoerder in reactie op het overlijden van de paus. “Wij hopen dat deze eigenschappen ook zijn opvolger zullen kenmerken.”

De waardering van moslims voor Franciscus blijkt ook uit de reacties van leiders van islamitische landen. Zo zegt de Jordaanse koning Abdullah op X dat de paus “door iedereen werd bewonderd als de paus van het volk”. De vorst condoleert zijn “christelijke broeders en zusters van over de hele wereld” met het overlijden van Franciscus. “Hij bracht mensen samen en leidde met vriendelijkheid, nederigheid en mededogen. ”

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn waardering uitgesproken. “Een gerespecteerd staatsman. Paus Franciscus was een geestelijk leider die veel waarde hechtte aan de dialoog tussen verschillende geloofsgroepen”, aldus Erdogan op X. Hij omschrijft Franciscus als iemand die “initiatief nam bij humanitaire tragedies, in het bijzonder de Palestijnse kwestie”. 

President Abdel Fattah El Sisi van Egypte stuurde de Heilige Stoel een condoleantiebericht. Hij liet ook weten dat hij de paus prijst om zijn “grote humanitaire nalatenschap die in het geweten van de mensheid gegrift zal blijven”. Sisi noemde de Argentijnse paus verder een “uitzonderlijke wereldfiguur was die zijn leven wijdde aan het dienen van de waarden van vrede en gerechtigheid. Hij werkte onvermoeibaar aan het bevorderen van tolerantie en begrip tussen religies en het bouwen van bruggen van dialoog tussen volkeren. Hij was ook een voorvechter van de Palestijnse zaak, verdedigde de legitieme rechten en riep op tot het beëindigen van conflicten en het bereiken van een rechtvaardige en duurzame vrede. Het verlies van paus Franciscus betekent een diep verlies voor de hele wereld. Hij was een stem van vrede, liefde en mededogen, en een model van toewijding aan nobele waarden”.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde hem volgens Palestijnse media een trouwe vriend van het Palestijnse volk. Hij zei dat Franciscus “de Palestijnse staat erkende en toestemming gaf om de Palestijnse vlag te hijsen in het Vaticaan”.

Een hoge functionaris van Hamas, de groep die de Gazastrook bestuurt, sprak ook lovende woorden over de paus. “Paus Franciscus was een onwrikbare pleitbezorger voor de legitieme rechten van het Palestijnse volk, vooral in zijn standvastige houding tegen de oorlog en de daden van genocide die de laatste maanden tegen ons volk in Gaza zijn gepleegd”, aldus Hamaslid Bassem Naim.

De topman van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit, zei dat de paus zich tot het laatste moment heeft uitgesproken tegen “Israëlische wreedheid”. Hij zei dat het morele kompas van Franciscus “altijd in de juiste richting wees” als het over de Palestijnen ging.

De Indonesische president Prabowo Subianto schrijft op sociale media: “De wereld heeft een rolmodel verloren dat zich enorm inzette voor vrede, menselijkheid en broederschap.” Indonesië is 's werelds meest bevolkte land met een moslimmeerderheid. 

De invloedrijke sjiitische geestelijke in Irak, Ali al-Sistani, prijst paus Franciscus voor zijn inzet voor vrede en verdraagzaamheid. Ook wijst de 94-jarige grootayatollah erop dat de paus solidair was met de onderdrukten en mensen die worden vervolgd. Al-Sistani herinnerde ook aan het bezoek dat Franciscus in 2021 aan Irak bracht. De sjiitische geestelijke noemde dat bezoek een "mijlpaal" en goed voor het bevorderen van de dialoog tussen twee religies. Franciscus legde toen zo'n 1.400 kilometer af in Irak. Hij ontmoette naast al-Sistani belangrijke politici en de vader van Alan Kurdi, het door een foto internationaal bekende vluchtelingenjongetje dat dood was aangespoeld in Turkije. Ook bezocht de paus de stad Mosul die voor een groot deel was vernietigd door Islamitische Staat.