Dit zijn de genomineerden van de Veer in je reet Award 2023!

Ilias Âdmi (14), Hailey Teunissen (12) en Daan Mus (12) zijn dit jaar de genomineerden voor de Veer in je reet Award. Dat is een speciale prijs voor kinderen die zich belangeloos inzetten voor een wereld die eerlijker, groener of liever is. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Zapp Awards op zaterdag 28 januari door ambassadeur Tim Senders.

KRO-NCRV heeft in 2022 veel bijzondere initiatieven voorbij zien komen op televisie, social media en in kranten. Daaruit is een selectie gemaakt. Er kan gestemd worden op de drie genomineerden van zaterdag 21 januari 20:00 uur tot en met vrijdag 28 januari 17:00 uur via zappawards.nl

Ilias Âdmi

Illias woont in Amsterdam Zuidoost, een plek die veel negatief in het nieuws is. Hij kwam op het idee om de buurt te verbeteren en gaf zich op om kinderburgemeester te worden. In 2019 lukte dit en maakte hij reportages over zijn buurt om de veiligheid te verbeteren, zorgde ervoor dat kinderen tijdens de Corona-pandemie nog naar de bibliotheek konden en kwam in aanraking met kinderrechten. Van dit onderwerp wist hij zelf nog niets af, net als zijn leeftijdsgenoten. Dit moest en zou hij gaan veranderen. Na zijn jaar als kinderburgemeester werd hij gevraagd als ChildPress reporter, waar hij veel reportages voor maakte. Momenteel zit Ilias in het jongerenpanel van Unicef en werkt aan een nieuw project over gezond mentaal welzijn onder de jongeren.

Hailey Teunissen

Hailey is inmiddels al een aantal jaar aan het werk als trouwe vrijwilliger bij Huize Rosa in Nijmegen. Huize Rosa is een zorgcentrum dat verpleging, verzorging en begeleiding aan ouderen aanbiedt. Hailey was daar al bekend want haar opa en oma woonden in Huize Rosa en haar moeder werkt daar. Ze vond het er zo gezellig dat ze besloot om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ze helpt mee met bingoavonden, quizavonden, deelt drankjes uit en helpt mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Hailey wordt blij van de ouderen. De ouderen noemen haar het lichtpuntje van het huis.

Daan Mus 

Een aantal jaar geleden werd Daan gediagnostiseerd met een spierziekte. Hij meldde zich aan bij de organisatie Spieren voor Spieren, waar activiteiten voor ouders/verzorgers en kind worden georganiseerd. Tijdens de fysiotrainingen oefent hij met een racerunner (een driewielig loopframe). Dit om zijn spieren intact te houden, omdat hij zichzelf voortbeweegt met een rolstoel. Als grapje kwam hij samen met zijn fysiotherapeut op het idee om van zijn school naar huis acht kilometer te 'racerunnen'. Afgelopen juni was het zover en heeft Daan deze afstand afgelegd samen met klasgenoten. Zijn doel was om 500 euro op te halen, maar dit is uiteindelijk een bedrag van 10.000 euro geworden.

De uitreiking van de Veer in je Reet Award bij de Zapp Awards is op zaterdag 28 januari te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp.