bisschop doopt

Phoenix, 6 februari 2022 - Bisschop Thomas Olmsted van het rooms-katholieke bisdom Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona heeft moeten vaststellen dat de doopsels die een priester in het diocees heeft toegediend, ongeldig zijn. Dat heeft geleid tot het ontslag van de betreffende geestelijke op 1 februari.

In een brief van 14 januari aan de gelovigen van zijn bisdom zegt bisschop Olmsted dat Father Andres Arango de verkeerde vorm van het doopritueel heeft gebruikt en dat dientengevolge er geen christelijke doop heeft plaatsgehad.

Arango gebruikte de formule ‘Wij dopen u in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest’ in plaats van de correcte formule ‘Ik doop u in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest.’

“Het probleem met het gebruik van ‘wij’ is dat het niet de gemeenschap is die iemand doopt, maar dat het Christus is, en Hij alleen, die het sacrament toedient. Het is dus Christus Jezus die doopt”, aldus de bisschop in de pastorale brief.

Het gebruik van de onjuiste formule heeft Arango ertoe gebracht ontslag te nemen als pastoor van de St. Gregory Parish in Phoenix. Bisschop Olmsted zei dat Arango een priester van goede reputatie in het bisdom blijft en dat hij het bisdom zal helpen bij het identificeren van de personen wier doopsel ongeldig is, zodat hun de gelegenheid zal worden geboden alsnog een geldig doopsel te ontvangen.

Arango werd pastoor van de Sint-Gregoriusparochie in april 2017 nadat hij was uitgetreden bij de Congregatie van Jezus en Maria (Paters Eudisten). Voorafgaand aan zijn benoeming als pastoor, was hij vanaf juli 2015 administrator van deze parochie.

Het is niet bekendgemaakt om hoeveel mensen het gaat. Het bisdom heeft op zijn website een pagina ingericht die de kerkelijke leer over het doopsel uitlegt. De pagina bevat onder meer een lange lijst met vragen over het belang van de doop, het verkrijgen van doopgegevens van een parochie, waarom de vorm die bij de doop wordt gebruikt van belang is en of de kerk in deze kwestie legalistisch is.