In aanloop naar de komende presidentsverkiezingen in Venezuela dringen de bisschoppen van het land er bij de bevolking op aan naar de stembus te gaan. Ze hopen op verregaande hervormingen van de democratie en een betere toekomst.

Op 28 juli vinden er in Venezuela voor het eerst sinds bijna elf jaar presidentsverkiezingen plaats. De huidige president Nicolás Maduro stelt zich weer verkiesbaar. Hij moet het opnemen tegen negen andere kandidaten. Van hen is Edmundo González zijn grootste rivaal en een kanshebber om de verkiezingen te winnen.

“We moeten de verleiding van onthouding en apathie overwinnen”, schrijven de bisschoppen in een document die ze na afloop van hun 122e plenaire vergadering vrijgaven, in het besef dat “vrije, bewuste en verantwoordelijke deelname aan deze verkiezingen van groot belang is voor een hoopvolle toekomst en het opbouwen van een land van vooruitgang, vrede, gerechtigheid en vrijheid.” 

Aldoor verslechterende situatie 

De bisschoppen omschrijven een aldoor verslechterende situatie in Venezuela. Ze maken zich zorgen om “het onderwijssysteem, de voeding van de mensen, de gezondheidszorg, de openbare diensten, de participatie van de burgers, de gerechtigheid en de vrijheden die zijn vastgelegd in de nationale grondwet”

Ook volgens de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties maakt de regering van Venezuela zich al jarenlang schuldig aan het schenden van mensenrechten. Hiervan zijn veelal de oppositie en betogers die tegen de regering protesteren de dupe.

Onlangs nog raakte de 57-jarige Venezolaanse mensenrechtenactivist Rocío San Miguel na een arrestatie door de autoriteiten vermist. Ze werd verdacht van betrokkenheid bij een ‘westers moordcomplot’ tegen president Maduro en andere belangrijke politici.

Verkiezingsfraude en overheidsinmenging

Maduro die sinds 2013 aan de macht is werd in 2018 herkozen als president. De verkiezingen werden echter door de Venezolaanse oppositie en de internationale gemeenschap als oneerlijk bestempeld. Verkiezingsfraude en overheidsinmenging zouden de uitslag hebben gemanipuleerd. 

De Verenigde Staten en de Europese Unie legden vervolgens zware sancties op aan het land. Deze sancties werden versoepeld na de belofte van nieuwe en vrije verkiezingen. Die zouden in de tweede helft van 2024 plaatsvinden, maar zijn dus naar voren gehaald.

Zware klus

De winnaar van de verkiezingen staat een zware klus te wachten, zo denken de Venezolaanse bisschoppen.

Allereerst zal de scheiding der machten hersteld moeten worden en de mensenrechten gerespecteerd. Verder moet er ook dringend een nieuw economisch model komen om banen te creëren en een leefbaar loon te garanderen. De kwaliteit van het onderwijs en de zorg moet omhoog, armoede en corruptie moeten bestreden worden en de vrijheid van meningsuiting moet worden bevorderd.

Ter afsluiting van de oproep worden de gelovigen uitgenodigd om samen te bidden voor vrede en het welzijn van het volk en voor eerlijke en vreedzame verkiezingen.