Saint-Etienne-du-Rouvray, 26 juli 2021 - In Frankrijk is vandaag de moord op pastor Jacques Hamel herdacht. Vijf jaar geleden werd de toen 86-jarige parochiepriester door moslimradicalen de keel afgesneden en achttien keer gestoken en geslagen.
De voornaamste herdenking van de terreuraanslag vond plaats in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray (Normandië), waar Hamel tijdens een eucharistieviering werd omgebracht.
De plechtigheid van vanochtend werd bijgewoond door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin. De herdenking was naast een godsdienstige bijeenkomst ook een staatsaangelegenheid.
“De Republiek herdenkt haar martelaren en Jacques Hamel is ongetwijfeld een van hen, zei minister Darmanin tijdens het eerbetoon aan de Normandische geestelijke. “De islamistische barbarij raakt alle symbolen die het Westen en Frankrijk vormen.” Het is moeilijk te vechten waar mensen “God gebruiken om te doden”, aldus de bewindsman.
De Franse premier Jean Castex twitterde: “Op 26 juli gedenkt de natie en maakt zij een eerbiedige buiging voor pastor Jacques Hamel, die vijf jaar geleden de klappen van het islamistisch terrorisme kreeg te verduren. Mogen zijn humanisme en zijn boodschap van broederschap ons nog lang bijblijven tegenover haat en barbarij.”
De herdenkingsplechtigheid in Saint-Etienne-du-Rouvray werd ook bijgewoond door de weinige gelovigen die op dat moment tijdens de aanslag in de kerk aanwezig waren. Onder hen was de hoogbejaarde Guy Coponet, die zelf ernstig gewond raakte en die door de terroristen gedwongen werd hun terreurdaad te filmen.
Aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen sprak tijdens de herdenking over de mogelijke zaligverklaring van Jacques Hamel. “Het onderzoek op diocesaan niveau is afgerond en het dossier is inmiddels aan Rome overgedragen. Wij hebben de geldigheid van dit onderzoek erkend. De rest is niet aan ons”, aldus mgr. Lebrun.
Aartsbisschop Lebrun reikte vandaag ook de Jacques Hamel-prijs van 2021 uit aan Antoine-Marie Izoard, de hoofdredacteur van het tijdschrift Famille Chretienne. De reden is zijn verslaggeving over vluchtelingen uit Burkina Faso. Deze katholieke mediaprijs, die voor de vierde keer werd uitgereikt, wordt jaarlijks toegekend aan journalistiek werk dat vredesinitiatieven en de interreligieuze dialoog bevordert.
Onlangs werd bij uitgeverij Adveniat Mijn broer Jacques uitgegeven, een Nederlandse vertaling van het boek geschreven door Roseline Hamel, de zus van de vermoorde priester, en journalist Camille Perrier.