
Rome, 2 mei 2025 – Het College van Kardinalen heeft vanochtend zijn Achtste Algemene Congregatie van het Interregnum gehad. Volgens de persdienst van de Heilige Stoel waren er meer dan 180 kardinalen aanwezig, onder wie meer dan 120 electoren. Tijdens de zitting werd bekendgemaakt dat er net een aantal kardinalen was gearriveerd: in de pauze werden zij beëdigd. Op dit moment worden er nog vier kieskardinalen in Rome verwacht.
Twee absenten vanwege ziekte
De persdienst bevestigt de namen van de twee kieskardinalen die niet wegens ziekte niet zullen deelnemen aan het conclaaf: Antonio Cañizares Llovera, emeritus metropoliet van Valencia (Spanje), en John Njue, emeritus metropoliet van Nairobi (Kenia).
In totaal zullen er 133 kardinalen aan de pausverkiezing in de Sixtijnse Kapel deelnemen. Het conclaaf gaat op 7 mei van start; de eerste stemronde vindt al die middag plaats. Dan zal er nadien ook al een rookmoment zijn.
Na afloop van de vergadering stond de Vaticaanse perschef Matteo Bruni journalisten te woord. Daarbij weersprak hij het gerucht dat kardinaal Pietro Parolin ziek zou zijn geworden. Hij ontkende ook de inzet van medisch of verplegend personeel.
Korte interventies
Zoals gebruikelijk in de vergaderingen tijdens het preconclaaf krijgt elke kardinaal de gelegenheid om het college kort toe te spreken. Vanochtend voerden 25 kardinalen het woord, aldus de persdienst.
De speeches gingen over onderwerpen die van bijzonder belang zijn voor de toekomst van de Katholieke Kerk. Er werd benadrukt dat evangelisatie centraal stond in het pontificaat van paus Franciscus. De Argentijnse paus wilde een kerk als “broederlijke en evangeliserende gemeenschap”, die “in staat is om vooral de jongere generaties aan te spreken”, aldus het persbericht.
Bijzondere aandacht ging uit naar de Kerken van het Oosten, “die gekenmerkt worden door lijden maar ook door een sterk geloofsgetuigenis”.
Verscheidene toespraken benadrukten de urgentie van de effectieve verkondiging van de Blijde Boodschap op alle niveaus van het kerkelijk leven, van parochies tot de Romeinse Curie, eraan herinnerend dat de onderlinge liefde van de christengelovigen het meest wezenlijke is voor de geloofwaardigheid van die verkondiging.
Misbruik en zwendel
Sommige elementen van tegengetuigenis werden ook in herinnering gebracht, zoals seksueel misbruik en financiële schandalen. Bruni meldde dat deze kwesties werden behandeld als “een wond” die “opengehouden” moet worden, zodat het bewustzijn van het probleem levend blijft en concrete wegen voor genezing kunnen worden gevonden.
Synodaliteit
Andere thema's die naar voren kwamen waren: de centrale rol van de liturgie, het belang van het kerkelijk recht en de waarde van synodaliteit, geïnterpreteerd in zijn relatie met missie, collegialiteit en het overwinnen van secularisme.
Tot slot werd er gereflecteerd op de “hermeneutiek van de continuïteit tussen de pontificaten van Sint-Johannes Paulus II, Benedictus XVI en paus Franciscus” en werd er gesproken over de rol van de eucharistie, ook in de evangeliserende missie van de kerk.