Antwerpen, 11 februari 2021 - De Vlaamse jezuïet Luc Versteylen is gisteren op 93-jarige leeftijd in Wommelgem overleden aan de gevolgen van COVID-19. De pater stond aan de wieg van de Belgische milieubeweging. Hij richtte in 1976 de beweging ‘Anders gaan leven’ op, die resulteerde in de politieke partij Agalev, de voorloper van de huidige partij Groen.
Luc Versteylen werd geboren op 11 september 1927. Kort na de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus. In 1959 werd hij tot priester gewijd. Een jaar later werd hij leraar aan het Xaveriuscollege in Borgerhout. Daar stond hij al snel bekend als excentriekeling.
In 1970 kreeg Versteylen via de grootvader van een leerling van het college de beschikking over een oude brouwerij in Viersel. Daar stichtte hij een alternatief bezinningsoord, genaamd ‘Leven in de brouwerij’. Hij ontwikkelde er een pedagogiek, die nogal afweek van de visie van het gangbare katholiek onderwijs in België. Vooral op het gebied van seksuele ontwikkeling bij jongeren had hij vrijzinnige opvattingen.
In 1995 kreeg pater Versteylen de driejaarlijkse prijs ‘Ethiek en verdraagzaamheid in de politiek’. In 1998 reikte de provincie Antwerpen hem de Humanitasprijs uit.
Versteylen was ook de bezieler van het Witte Kinderbos, ter nagedachtenis van vermiste en verongelukte kinderen.
In 2011 kwam de jezuïet in opspraak na enkele aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het openbaar ministerie seponeerde de aanklacht wegens verjaring. De jezuïetenorde legde hem wel een spreekverbod op, waar hij zich aan heeft gehouden.