Met deze tips word jij een goede vogelaar!

Hoewel vader en zoon compleet anders denken over zingeving en spiritualiteit, vinden zij elkaar in hun liefde voor natuur. Vogelen is een hobby van beiden, vertellen ze in Zin in Zondag. Zelf ook vogels spotten? Lees hier hoe! 

Met hun ogen dicht en hun verrekijker om hun nek staan ze in het bos. Het is stil. Thomas Cammaert is in het programma Zin in Zondag samen met Cees van Beek en zoon zijn Joost gaan vogelen. Plots klinkt er getjilp. 'Een roodborst', zegt Joost tegen zijn vader. 

Liefde voor de natuur

Cees en Joost hebben een andere visie op het leven. Cees is evangelist en verspreidt op de markt in de Genemuiden het woord van God. Joost heeft de regels en dogma's van het christelijke geloof losgelaten, en leeft liever in het hier en nu. Hoewel vader en zoon compleet anders denken over zingeving en spiritualiteit, vinden zij elkaar in hun liefde voor natuur.

Wil jij je ook meer verbonden voelen met een ander of met de natuur zelf? Begin dan met vogelen. Ga op zoek naar vogels, breng ze op naam en doe een telling! Leuk om samen te doen.

vogelen
vogelen

Tip 1: Neem een verrekijker en vogelgids mee 

Met het blote oog vogels spotten, is lastig. Vaak zijn ze ver weg en pas goed te herkennen aan de kleine details. Zeker als beginnende vogelaar zal in het begin moeite hebben om vogels te herkennen. Gebruik daarom een goede verrekijker, schaf een vogelgids aan of houd een app bij de hand. Zo identificeer je de vogels die je ziet veel gemakkelijker.

 

Tip 2: Ga vroeg op pad 

Vogels spotten is makkelijker als je zelf ook een vroege vogel bent. Rond zonsopgang zijn vogels het meest actief.  

 

Tip 3: Begin dichtbij huis 

In je achtertuin of in het dichtstbijzijnde park zijn voldoende vogels te zien. Denk aan een koolmeesje dat voorbijvliegt of een merel die zijn nest bouwt. Op deze manier leer je eerst de algemene soorten kennen. Als je die herkent, zal je ook op andere plekken steeds meer zien.

 

Tip 4: Houd rekening met het jaargetijde 

In het voor- en najaar vindt de vogeltrek plaats. Er zijn dan bijzondere vogelsoorten op onverwachte plekken te vinden. In het voorjaar zijn vogels aan het broeden en laten ze luidkeels van zich horen. In de zomer houden vogels zich rustig om bij te komen van het broedseizoen. In de winter zijn er hier andere vogels. Ganzen, zwanen en lijsters komen uit het hoge noorden bij ons overwinteren.

 

Tip 5: Stoor de vogels niet 

Als je te dichtbij komt of te veel geluid maakt, vlucht de vogel weg. Dat zou zonde zijn. Vluchten kost vogels veel energie die ze nodig hebben om nesten te bouwen en voedsel te zoeken voor hun jongen. 

Het nieuwe programma Zin in Zondag

In Zin in zondag gaan Kim-Lian van der Meij, Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert op zoek naar de vele vormen van spiritualiteit; welke rituelen gebruiken mensen en waarom? Daarnaast hoopt het programma een inspiratiebron te zijn om zelf in actie te komen en inzichten te geven om aan de slag te gaan. Ben jij benieuwd? Kijk dan elke zondag naar Zin in zondag om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.