Vonne van der Meer schrijft meditaties Kruisweg (KRO-NCRV)

Hilversum, 28 februari 2021 – De Nederlandse schrijfster Vonne van der Meer heeft voor het televisieprogramma Kruisweg (KRO-NCRV), dat komende Goede Vrijdag wordt uitgezonden, de teksten van de meditaties geschreven.

Van der Meer, die zich in 1994 tot het katholieke geloof bekeerde, is vooral bekend van haar romans Eilandgasten (1999) en De avondboot (2001). Onlangs verscheen haar nieuwe roman Naar Lillehammer. Zij heeft ook verhalenbundels, novelles en een toneelstuk gepubliceerd. 

Vonne van der Meer
Vonne van der Meer (bron: YouTube; Bibliotheek Den Haag).

In Kruisweg, uitgezonden op 2 april vanaf 15.00 uur op NPO 2, worden bij elke van de veertien kruiswegstaties meditatieteksten van Van der Meer voorgedragen.

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch zal in die uitzending vanwege corona alleen in stilte biddend langs de staties trekken. Die bevinden zich in een processiepark in het Noord-Brabantse dorp Handel, dat al eeuwenlang een Mariabedevaartsplaats is. Op een aantal momenten tijdens het bidden van de kruisweg zingen vier solisten passende koralen uit de Johannes-Passion en de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

Vorig jaar werden voor hetzelfde programma de kruiswegmeditaties geschreven door publicist Stephan Sanders. 

De kruisweg is een katholieke godsdienstoefening waarbij gelovigen al biddend langs veertien afbeeldingen van de lijdensweg van Jezus Christus trekken. Deze afbeeldingen verbeelden momenten tijdens de lijdensweg die Jezus in Jeruzalem aflegde vanaf het paleis van Pontius Pilatus naar Golgotha waar Hij aan een kruis werd genageld.