Voorbij de vooroordelen

Petrus in het land is in het Gelderse Duiven. De gemeenteleden doen er alles aan om voorbij de vooroordelen te gaan. Zo is er in Duiven het uitgiftepunt van de voedselbank, organiseren ze maaltijden en is iedereen welkom voor een kopje koffie. 

Dominee Jolande van Baardewijk heet ons welkom en neemt ons mee in het thema vooroordelen. "We doen ons best om onszelf te verbinden", vertelt Van Baardewijk. "Als je de polarisatie wilt tegengaan, die in de coronatijd zo enorm is toegenomen, dan is het 't beste om samen aan tafel te gaan, elkaar echt te leren kennen en na te gaan: waar gaat dit in feite over?" 

Dominee in Duiven
Chris Blij

We zien hoe Chris Blij zich met hart en ziel inzet voor de mensen in nood. Zo voorziet zijn grote groentetuin de voedselbank van verse aanvoer, en iedereen die een fiets nodig heeft kan een opgeknapt exemplaar bij hem halen. "Hij heeft zoveel voor de minderbedeelden over", vertelt Winfried de Mulder, een vrijwilliger wiens dochter zelf bij de voedselbank zit. "Daar kunnen mensen veel van leren." 

Winfried de Mulder
Oksana

De Oekraïense Oksana woont sinds een paar maanden bij Chris en zijn vrouw Dicky in huis. Zij helpt mee bij een maaltijd die georganiseerd wordt door de Protestantse en Katholieke Kerk om de gemeenteleden samen te brengen. "Ik heb geluk gehad dat ik hier mag wonen", vertelt Oksana. "Het voelt alsof ik met mijn familie woon." 

Bekijk hier deze aflevering