Dr Irme Stetter-Karp

Berlijn, 14 juli 2022 - De voorzitter van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), Irme Stetter-Karp, dringt erop aan dat er in heel Duitsland meer medische voorzieningen komen waar vrouwen abortus kunnen laten plegen. Tegelijkertijd benadrukt zij dat abortus vanuit het gezichtspunt van het ZdK niet als een geneeskundige handeling wordt beschouwd. “Het is geen reguliere ingreep en mag ook niet als zodanig worden behandeld”, schrijft Stetter-Karp in een artikel voor het nieuwste nummer van Christ & Welt, een bijlage van Die Zeit.

Er moet “voor worden gezorgd dat de medische ingreep van een abortus in het hele land mogelijk wordt gemaakt”. Vooral in plattelandsgebieden is dit momenteel echter niet het geval, aldus de voorzitter van de ZdK. Een gesprek over het veiligstellen van het aanbod moet ook een medische opleiding omvatten, zei zij.

De afschaffing van paragraaf 219a van het Duitse Wetboek van Strafrecht (StGB), dat een verbod op reclame voor abortussen in Duitsland inhield, is door de ZdK over het algemeen als positief ervaren, aldus Stetter-Karp. Uit het debat over de schrapping van de wetstekst is echter gebleken dat het beschermingsaspect in veel politieke en maatschappelijke discussies steeds meer aan belang inboet. “Wij staan er echter voor dat dit geen deuropener mag zijn om het beschermingsconcept te ondermijnen.”

De rooms-katholieke Duitse bisschoppenconferentie (DBK) had daarentegen kritiek geuit op de schrapping van 219b. Zij had gepleit voor het behoud ervan en voor een herziening van de paragraaf om de informatiesituatie voor vrouwen verder te verbeteren.

Na de afschaffing van het verbod op reclame voor abortussen heeft de Duitse minister van Gezinsaangelegenheden, Lisa Paus (Die Grünen), opgeroepen tot veranderingen in de opleiding van artsen. Ook verklaarde zij in beginsel open te staan voor de behandeling van de abortusparagraaf 218. Abortussen horen niet thuis in het wetboek van strafrecht, zei Paus begin juli. Zij wil echter niet vooruitlopen op een door de huidige bondsregeringscoalitie geplande commissie van deskundigen over deze kwestie.

“Aan de inhoud van artikel 218a mag onder geen beding worden getornd”, benadrukte de ZdK-voorzitter. Verplichte counseling als voorwaarde voor een straffeloze abortus heeft in de praktijk de afgelopen decennia volgens haar zijn nut bewezen. Tegelijkertijd was het aantal abortussen in een vergelijking van tien jaar tussen 2011 en 2021 met 13,1 procent gedaald.

Stetter-Karp is een van de medeoprichters van de vereniging Donum Vitae, die advies verstrekt over zwangerschapsconflicten en adviescertificaten afgeeft die abortussen toestaan overeenkomstig StGB-paragraaf 218a. De vereniging werd opgericht door leden van de ZdK in 1999, toen de Duitse bisschoppenconferentie besloot zich terug te trekken uit het wettelijke systeem van counseling.

De opmerkingen van Stetter-Karp zijn inmiddels scherp bekritiseerd door Alexandra Linder, voorzitter van het Bundesverband Lebensrecht (‘Federale Verbond voor het Recht op Leven’). Deze vereniging is co-organisator van de jaarlijkse Mars voor het Leven in Berlijn. In een reactie aan CNA Deutsch beschuldigde Lindner de ZdK-voorzitter ervan te vallen voor “de valse beweringen van de abortuslobby” en riep ze op tot betere begeleiding en steun voor aanstaande moeders, in plaats van het uitbreiden van professionele abortusfaciliteiten. 

“De aantallen in Duitsland nemen helemaal niet af, wat goed te zien is aan het aanhoudend hoge abortuscijfer. Bovendien wordt door het ontbreken van een meldingsplicht een groter deel van de abortussen statistisch helemaal niet geregistreerd”, aldus Linder.

bronnen: ZeitOnline/KNA/KAP/CNA