Praag, 8 februari 2023 - De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie (CEF) ziet in een “transformatie van de machts- en gezagsverhoudingen” de sleutel tot de bestrijding van misbruik in de Kerk. “De institutionele regels moeten opener worden dan ze nu zijn”, zegt aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort van Reims in een interview van de Zwitserse website Kath.ch tegen de achtergrond van de synodale vergadering die nu in Praag plaatsvindt.
De regels van de Kerk moeten worden aanvaard, zegt De Moulins-Beaufort, maar deze moeten “alle omstandigheden van het leven omvatten en niet alleen van toepassing zijn op één deel van de Kerk, maar op allen”.
De CEF-voorzitter zegt dat hij er tien jaar van overtuigd was dat er in Frankrijk minder gevallen van seksueel misbruik waren dan in Angelsaksische landen. In het protestantse milieu had de katholieke kerk daar “op een vesting geleken”, wat het misbruik in de hand had gewerkt. Ook vanwege het secularisme (laïcité) in Frankrijk, “dacht ik dat het hier anders zou zijn”, zegt de aartsbisschop van Reims. “Helaas heb ik me daar sterk in vergist.”
Ook in Frankrijk slaagden daders er volgens De Moulins-Beaufort in te profiteren van “verdeeldheid” in de samenleving. “Zij hebben zich opgeworpen als bewakers van plaatsen waar alleen de waarheid (...) werd geleefd. En dit heeft hen in staat gesteld veel afwijkingen te verdoezelen.” Iedereen die hen bekritiseerde werd volgens de aartsbisschop beschuldigd van gebrek aan orthodoxie. “Dat creëerde angst en leidde ertoe dat mensen geen vragen stelden.”
Over de priesterwijding van vrouwen zegt De Moulin-Beaufort in het Kath.ch-interview dat vrouwen op alle niveaus zeer aanwezig zijn in het kerkelijke leven. Hoewel daar zeker nog vooruitgang mogelijk is, beschouwt hij de wijding van vrouwen tot priester niet als een oplossing. Urgenter dan deze kwestie, die volgens hem theologisch besproken moet worden, is “de vrouwen te laten meebeslissen”.
De CEF-voorzitter benadrukt dat er in Frankrijk behoefte is aan een missionaire en tegelijkertijd inclusieve Kerk. “Dat betekent: hoe kan de Kerk verschijnen als leidend tot Christus en niet als een instituut dat altijd alleen maar grensstenen plaatst?”
De Moulin-Beaufort, die onlangs nog in Frankfurt sprak over de ontkerstening van Europa, zegt dat ondanks alles ook successen worden geboekt: “Er worden steeds meer volwassenen gedoopt; niet duizenden, maar elk jaar een paar meer.”