Brussel, 14 oktober 2023 - De hoogste baas van de Vlaamse publieke omroep VRT wil een debat op gang brengen over het uitzenden van rooms-katholieke eucharistievieringen op radio en televisie. De aanleiding is de massale verontwaardiging na de documentairereeks Godvergeten over seksueel misbruik van minderjarigen in de Katholieke Kerk in Vlaanderen.

Volgens Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, moet men zich afvragen of het nog wel gepast is dat de VRT op de radio wekelijks en op tv tweewekelijks een registratie van een mis rechtstreeks uitzendt. 

“Sinds de reeks is uitgezonden worden wij overladen door vragen en opmerkingen van luisteraars en kijkers”, zegt Delaplace. “Wetend wat er recent aan het licht is gekomen rond de werking van de katholieke kerk, vind ik dat we als openbare omroep vragen moeten stellen over de uitzending van erediensten. Moeten we zondag om 10 uur doen alsof er niks is gebeurd?”

De VRT is altijd heel streng als er grensoverschrijdend gedrag bij een acteur in een fictiereeks aan het licht komt, voegt de CEO toe. “Dan halen we die reeks meteen uit het aanbod om onze luisteraars en kijkers te beschermen.”

Delaplace benadrukt dat het belangrijk is dat er door eventuele besluiten hieromtrent geen onschuldige mensen worden getroffen, door hen hun religie en zingeving te ontnemen. Maar volgens hem is het nuttig voor de publieke omroep om mee te evolueren met de samenleving.

“Het zou misschien best wel aangewezen zijn om meer te investeren in zingeving in het algemeen, en minder in de uitzending van erediensten”, besluit Delaplace.

Nuntius: Vangheluwe is wel door Rome gestraft

Godvergeten is een vierdelige documentaire, die van 5 tot 26 september 2023 te zien was op VRT Canvas. In de reeks worden een twintigtal misbruikslachtoffers en hun familieleden aan het woord gelaten. Onder hen is de neef van bisschop Roger Vangheluwe, die als jongen door zijn oom werd misbruikt.