De kracht van knuffelen wordt vaak onderschat. Even iemand in je armen sluiten heeft veel positieve effecten op je mentale en fysieke gesteldheid. 

Het ontwaakt je gelukshormoon

Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed! Het verlaagt je stress en daardoor ben je weerbaarder tegen infecties. Mentale én fysieke voordelen dus. 

Waardevolle intimiteit

In relaties mag, volgens huisarts en seksuoloog Peter Leusink, knuffelen een eerherstel krijgen. In sommige relaties hebben mensen geen seks meer. Vaak is het zo dat knuffelen dan ook van de baan is. Zonde, vindt Leusink, omdat het een waardevolle manier van intimiteit is. Hij zegt ga meer knuffelen!

Knuffelen moet meer 'normaal' worden

En wat nou als je geen relatie hebt? Op knuffelen met een kennis of 'gewone' vriend of vriendin rust vaak toch nog een taboe. Hier moeten we volgens Leusink vanaf. Een aanraking moet niet meer alleen gezien worden als een uitnodiging voor seks. Een knuffel kan je een gevoel van zelfvertrouwen en veiligheid geven. Waarom zou je daar niet om mogen vragen?

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou nog meer tips, artikelen en video's over zelfontwikkeling.