Met handmassages strijdt Joke tegen eenzaamheid

Ruim één miljoen mensen in Nederland voelen zich weleens eenzaam. Eldertje uit Hilversum is één van hen. Vrijwilliger Joke komt daarom bij haar langs om een handmassage te geven.

Taalprojecten, dieren EHBO, collecte lopen: Joke doet al dertig jaar met hart en ziel vrijwilligerswerk. Sinds kort is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen; het geven van handmassages aan eenzame mensen.

Lichamelijk contact is een van de primaire levensbehoeften en is fundamenteel voor de kwaliteit van het leven. Eenzame mensen ervaren dit niet of nauwelijks, waardoor ze zich vaak nóg eenzamer gaan voelen. Een handmassage biedt dan uitkomst. Het is een laagdrempelige manier van aanraken en contact maken.

Leven in de brouwerij

Eén van de mensen bij wie Joke langsgaat is Eldertje, die vanwege haar handicap niet mee kan draaien in de maatschappij. ‘Eldertje versombert door de eenzaamheid’, vertelt Joke. ‘Met de handmassage probeer ik die eenzaamheid weg te halen.’

Eldertje lucht haar hart tijdens de massages en zo komt Joke achter één van de redenen waarom Eldertje zich eenzaam voelt. Vanuit haar woonkamer kijkt ze uit op een blinde muur. ‘Het is gewoon doods, Eldertje wil graag reuring. Ze wil wat zien, leven in de brouwerij.’

Joke komt daarom gelijk in actie en kan Eldertje tijdens één van de massages goed nieuws brengen.

Zin in morgen
1 min 9 s
Deze video op je eigen site plaatsen