Eenzaamheid is vandaag de dag een groot probleem. Max Kranendijk bedacht een oplossing: Oma’s Soep. Een initiatief om jongeren en ouderen samen te brengen. Lees hier meer over zijn initiatief en andere oplossingen.  

1 Oma’s Soep 

In De Menselijke Maat vertelt Max Kranendijk over Oma’s Soep. “Het idee is 4,5 jaar geleden ontstaan. (…) Veel ouderen zijn eenzaam en veel oma’s zijn goed in het maken van soep. Moeten we ze niet samenbrengen met jongeren en lekker laten koken?” En zo geschiedde het. Nu komen er op verschillende plekken, studenten samen met ouderen om soep te maken. Oma’s Soep is inmiddels een groot succes. Meer weten over Oma’s Soep? 
 
Luister hier! 

Willem Wever heeft nog meer tips verzameld om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Deze tips zijn afkomstig vanuit de organisatie die elk jaar de Week tegen Eenzaamheid organiseert en met name gericht op eenzame familieleden.

2 Stuur een kaartje 

Met een brief, tekening of kaartje laat je weten dat je aan iemand denkt. Je kan het gemakkelijk per post versturen, of langs brengen! Een extra leuk en persoonlijk idee is een fotokaart. Geen idee aan wie jij een brief moet versturen? Willem Wever verwijst naar een website die jou kan helpen bij het vinden van de juiste persoon voor een brief.  

3 (Video)bellen 

Erg gemakkelijk én gezellig. Je kan videobellen tijdens een hapje eten, waardoor het lijkt alsof je samen aan het eten bent. Je kan ook afspreken een programma te kijken en dat naderhand via de telefoon bespreken. Kijk bijvoorbeeld samen naar Op avontuur met de opa van Tim. Hierin gaat Tim Senders, bekend van Streetlab, op stap met zijn eenzame opa Frits. Samen werken zij hun bucketlist af.   

Ik wil dit zien!

4 Wandelen met de hond? 

Misschien ken je wel een oudere die gek is op honden, maar zelf geen hond meer wil. Voor die ouderen is er een oplossing. In het artikel van Willem Wever verwijzen zij naar een website waar ouderen op een hond kunnen passen. 

5 Op bezoek gaan 

Je kan natuurlijk ook een dagje samen inplannen. Samen een film kijken, wandelen of zoals bij Oma’s Soep een hapje koken.