Eenzaamheid is vaak iets wat wordt geassocieerd met ouderen, maar het onderzoek van RIVM laat zien dat jongeren tussen de 16 en 24 jaar op dit moment meer kampen met eenzaamheid. En dat laat zijn sporen achter...

Verdrietig voorbeeld

Bijbaantjes vallen weg, contact met vrienden is lastig en überhaupt sociaal contact is beperkt. De veertienjarige Pepijn is een verdrietig voorbeeld van het effect van eenzaamheid. "Pepijn was een levenslustige en nieuwsgierige jongen", schrijft de familie in een rouwadvertentie, "De lockdownmaatregelen verteerde hij slecht, hij miste contact en structuur. Hij zocht iets dat spannend was, maar waarvan zijn overmoedige puberbrein de consequenties niet kon overzien. Pepijn is omgekomen door een koolmonoxidevergiftiging in combinatie met drugs."

Lees hier tips tegen eenzaamheid

Er moet nú wat gebeuren

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma wil dat er een duidelijk beleid komt voor jongeren. "Er moeten echt concrete maatregelen genomen worden. Wat kunnen we doen om die jongeren nú te helpen?". Zo stelt ze voor om leegstaande theaters en restaurants open te stellen voor de jongeren om te gebruiken als bibliotheek. Maar eigenlijk moet er volgens de psychiater veel meer gebeuren. "Op elke school moet het over welzijn gaan, dat is een taak van de school. En ieder jongere moet met tenminste één iemand contact houden."

Bekijk hier wat Popma zegt over oplossingen

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over zelfontwikkeling.