Rome 3 oktober 2024 - Tijdens de tweede sessie van de Synode over Synodaliteit, die bijna de hele maand oktober in Vaticaanstad plaatsvindt, heeft de paus de deelnemers gewaarschuwd om niet hun eigen agenda door te willen drukken.

"Laten we oppassen dat we onze bijdragen niet zien als punten die we koste wat kost moeten verdedigen of als agenda's die moeten worden opgelegd", zei de paus in zijn preek op 2 oktober.

De deelnemers moeten voorkomen dat ze “doof” worden door alleen te horen wat ze horen willen. Deelnemers die niet naar de stem van anderen luisteren, horen ook de stem van de Heer niet, zei de paus.

Harmonie

De openingsmis van de synode begon woensdagochtend met een processie met 76 kardinalen, 320 bisschoppen, honderden priesters en leken. 

De paus benadrukte in zijn homilie het belang van luisteren en harmonie. "Wij zijn geen parlementaire vergadering, maar eerder een plek om te luisteren in gemeenschap."

“Het gaat niet om meerderheden en minderheden. Wat fundamenteel is, is harmonie, die alleen de Heilige Geest kan bereiken,” voegde hij toe. “De Heilige Geest is de meester van harmonie en is in staat om één stem te creëren tussen zoveel verschillende stemmen.”

De paus moedigde afgevaardigden aan om "alle bijdragen die in deze drie jaar zijn verzameld met respect en aandacht te ontvangen, in gebed en in het licht van het woord van God."

Boeteviering

Vorig jaar oktober vond de eerste sessie van de Synode over Synodaliteit plaats. Ter voorbereiding op dit vervolg gingen de synodedeelnemers in een tweedaagse retraite die werd afgesloten met een boeteviering in de Sint-Pietersbasiliek. Het was voor het eerst dat er een boeteviering aan een synodevergadering voorafging. 

Franciscus zei tijdens die dienst dat de katholieke kerk eerst haar zonden moet erkennen en om vergeving moet vragen voordat ze geloofwaardig kan zijn in het uitvoeren van de missie die Jezus Christus aan de kerk heeft toevertrouwd.

“Zonde is altijd een wond in relaties; onze relatie met God, onze relaties met onze broeders en zusters", zei de paus tijdens de boeteliturgie. "Hoe kunnen we geloofwaardig zijn in de missie als we onze fouten niet erkennen en ons niet buigen om de wonden te helen die we door onze zonden hebben veroorzaakt?"

Tijdens de boeteviering deelden verschillende aanwezigen ervaringen en getuigenissen van trauma’s die gerelateerd zijn aan seksueel misbruik, oorlog en onverschilligheid jegens migranten. Daarna volgde een gebed om vergeving.