De ziekte van Alzheimer brengt veel ontroerende situaties met zich mee. Zowel voor de zieken, als de omgeving. Om aandacht te vragen voor deze ziekte wordt er op 21 september de Wereld Alzheimer Dag gevierd. Ook wij staan stil bij deze bijzondere dag. Is er in de ontroerende momenten nog altijd liefde? Bekijk deze inspirerende verhalen.

In een bijzonder gesprek in De Verwondering tussen Annemiek Schrijver en Hans Korteweg, vertelt Hans over de ziekte van zijn vrouw. Ze lijdt aan de Ziekte van Alzheimer. De ziekte brengt veel strubbelingen en zware momenten met zich mee. Toch heeft Hans door de ziekte van zijn vrouw ook iets geleerd. Hij is meer aanwezig in het hier en nu. Dit zorgt namelijk ook voor rust bij zijn vrouw. Hoewel de vrouw van Hans hem niet altijd herkent, is er volgens hem altijd sprake van liefde. “De liefde is er niet uit. De liefde is aanwezig. Ook in dit vreselijke gebeuren. Liefde is niet alleen roze of blauw. Het is ook hard en snijdend en brengt datgene teweeg precies wat er moet zijn.” Benieuwd naar het verhaal van Hans Korteweg? Bekijk het interview via deze link.

Herkenbaarheid voor honderdduizenden Nederlanders 

Acteur Eric Corton doet in Talkshow M zijn verhaal. Het verhaal van hem is zo herkenbaar voor anderen, dat op Twitter veel steunbetuigingen rondgaan. Zijn vader lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte wordt duidelijk op het moment dat Eric terugkeert met zijn solovoorstelling ‘Mam’. In de solovoorstelling gaat het over een zoon en zijn moeder die lijdt aan Alzheimer. Eric vertelt over de verbindende factor tussen mensen die te maken krijgen met dementie. “Je kunt je hand uitsteken, degene vasthouden, praten en huilen. Maar je kan niks anders doen behalve dat. Dat is de algemeen verbindende factor die mensen die met deze ziekte te maken krijgen voelen.” Wil jij het hele fragment zien? Klik dan hier.

We zingen mee met nostalgische muziek

Gerard en zijn vrouw staan op het vliegveld te wachten op hun dochter. Gerard lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Zijn vrouw vreest dat Gerard zijn eigen dochter niet meer herkent. Toch maken ze er met z’n twee het beste van. “Je maakt er elke dag maar een leuke dag van”, vertelt de vrouw van Gerard. “We zingen mee met nostalgische muziek en maken een dansje in de kamer.” 

Hoe is het eigenlijk om zelf te lijden aan een vorm van dementie? Christa Reindhoudt heeft zelf dementie. In Jacobine op 2 vertelt zij: “Gewoonlijk kan je fantaseren over hoe het gaat in de toekomst, maar nu weet ik al hoe het afloopt. Het is nooit leuk als je een boek leest en je weet het einde al.” Toch kan ze altijd nog genieten van de kleine dingen. Familie-uitjes, koffiedrinken met haar man en samenzijn met haar kinderen. “In de kleine dingen zit het grote.” 

Brug slaan tussen gewone leven en de ziekte van Alzheimer 

Hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The geeft aan dat het heel goed mogelijk is de draad van je leven op te pakken met deze ziekte. “Betekenisvolle dingen doen, betekenisvolle relaties hebben, maar de brug tussen dat gewone leven en die ziekte, die moet wel worden geslagen.” Wil jij weten hoe Anne-Mei The dit voor zich ziet? Of het verhaal van Christa Reindhoudt bekijken? Klik dan op deze link.