Wat houdt jou gaande en staande in deze verwarrende tijd? Presentator Jacobine Geel stelde die vraag de afgelopen weken in tv-programma Op Adem aan tientallen mensen. "Het komt in deze tijd óók aan op onszelf, en op welke kracht we in onszelf kunnen aanboren."

De stuwende kracht van de liefde ondanks alles, het rotsvaste geloof dat bij God niets onmogelijk is, de verrassende schoonheid van het schijnbaar alledaagse, en humor.

Zomaar een greep uit de antwoorden van mijn gasten op de vraag waar zij in deze verwarrende en voor zoveel mensen loodzware tijd op teruggrijpen. Wat houdt jou staande en gaande, wilde en wil ik van ze weten. Uit die nieuwsgierigheid, en de overtuiging dat dat ene antwoord hierop van die ene gast voor talloos veel meer mensen verkwikkend en aanstekelijk kan zijn, werd half maart het tv-programma Op Adem geboren. 

Persoonlijke, bijna intieme gesprekken werden het – ondanks de anderhalve meter afstand tussen mij en de gasten. Kleine medaillonnetjes aan het eind en inmiddels aan het begin van iedere dag, een meditatief contrapunt bij de stroom aan informatie, analyses en meningen over corona. We willen weten waar we aan toe zijn, en proberen greep te krijgen op de verwarring in ons leven en samenleven. Maar hoe langer het duurt, hoe meer we ons realiseren dat we om hier op een goede manier doorheen te komen meer nodig hebben dan het beleid van de regering, dan de deskundigheid van wetenschappers, en zelfs meer dan de inzet van de zorgprofessional.

Het komt ook aan op onszelf, en op welke kracht we in onszelf kunnen aanboren en oefenen. Of zoals theologe Manuela Kalsky in een van de uitzendingen zo treffend zei: ‘We moeten op de een of andere manier leren om ons over te geven aan iets wat we niet in de hand hebben. Dat vraagt dat we naar binnen gaan, leren verstillen, anders leren leven.’ Haar helpt daarbij het vertrouwen dat ze zich omgeven weet door goede machten. Dat kan voor iedere kijker anders zijn, maar juist zo’n persoonlijk antwoord inspireert tot zelfonderzoek: hoe is dat voor mij? Waardoor voel ik mij gedragen?

Dat Op Adem dit effect heeft is iets waarop we hoopten toen we er, financieel gesteund door de Protestantse Kerk, aan begonnen. En de vele reacties via social media laten zien dat het ook inderdaad zo werkt. Mensen laven zich aan de wijsheid, sprankeling en moed van de gasten, en vervolgen op adem gekomen en gesterkt hun eigen weg.

Benieuwd naar deze gesprekken?

Dat snappen we! We hebben de 47 korte gesprekken gebundeld. Kijk je mee?