Weet jij nog waar je was tijdens de Bijlmerramp?

Dit najaar brengt KRO-NCRV de vliegtuigcrash in de Amsterdamse Bijlmer opnieuw onder de aandacht. De Facebookpost waarin dit werd aangekondigd, begon met de vraag: 'Weet jij nog waar je was tijdens de Bijlmerramp?' 

Mensen uit heel het land vertellen hun verhaal, leven mee met de getroffenen of vinden steun bij anderen die reageren. Een greep uit de bijzondere reacties. 

Leonie: "Ik lag met mijn pasgeboren zoon in het ziekenhuis in het Gooi. Plotseling begon iedereen te rennen en werden er kamers vrijgemaakt voor de grote aantallen gewonden die men verwachtte. Die nooit kwamen..." 

Arjanne: "Op de A1, er vlak naast, we zagen het gebeuren..." 

Annemarie: "Ik stond er te helpen"

Manon: "Ik had mijn moeder aan de telefoon. Zij vertelde dat zij de hele dag aan mij gedacht had en mij nu wilde horen. Ik zei dat ik haar niet kon verstaan omdat er een vliegtuig langs kwam met een heel raar geluid. Direct daarop zag ik het vuur dat zo intens was. De verbinding werd verbroken. Heel heftig allemaal."

Richard: "Dit vergeet ik nooit meer, ik reed als machinist NS met de trein van Amsterdam naar Amersfoort precies op het tijdstip van impact langs de Bijlmer. Vreselijk..."

"En toen was alles anders..."

Martijn

Regine: "Mijn oudste dochter was geboren op 29 augustus '92. Ze lag in de box in de woonkamer, toen ik het nieuws zag. Ik pakte haar op en besefte hoe kwetsbaar we zijn. Ik dacht aan de moeders daar."

Martijn: "Ik woonde destijds vlakbij het rampgebied in de buurt in Zuidoost. M'n huisgenoten en ik hoorden het oorverdovende lawaai. En toen was alles anders."

Sena: "Onderweg op onze zeilboot. De ergste uren van mijn leven. Mijn broer woonde daar en wij hebben uren gewacht op het verlossende telefoontje dat hij oke was."

Setty: "Aan de telefoon met mijn zus die toen in Bijlmer woonde. Ik hoorde de klap."

Tanja: "Ik heb hem zien neerstorten. Stond voor 't raam de kozijnen te schilderen. Vloog ontzettend laag over de Keulsevaartstraat (flat 6 hoog) in Weesp."

"Er werden kamers vrijgemaakt voor de grote aantallen gewonden. Die nooit in het ziekenhuis aankwamen..."

Leonie

Edo: "Was bezig met radiouitzending bij Omroep Amersfoort en haakten direct in op de actualiteit van dat moment. Was heftig." 

Connie: "Wij waren met de auto onderweg van Amsterdam naar Lemmer, we hebben het vliegtuig rare manoeuvres zien maken. Later hoorden wij wat er gebeurd was, dan draait je maag om."

Willem: "Zat in het vliegtuig van Egypt Air met bestemming Cairo, dat toen langs het betreffende El Al-vliegtuig taxiede. De dag erna las ik erover..."

Richard: "Buiten aan het spelen. En toen zag ik hem over vliegen. Vergeet die dag nooit meer."

Cees: "Ik zat in het vliegtuig, net opstijgende voor een vlucht naar Milton Keynes. Direct na opstijgen maakten we een scherpe bocht weg van Amsterdam. Achteraf dus weg van de plaats des onheils." 

Rampvlucht

In KRO-NCRV's Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op de controversiële Bijlmerramp.

Rampvlucht KRO-NCRV