Wereldgezinsdagen in Rome van start gegaan

WMOF22 Vatican Media

Rome, 23 juni 2022 - In Vaticaanstad is gisteravond de tiende editie van de Wereldgezinsontmoeting van start gegaan. Met een Festival voor de Gezinnen in de Paulus VI-Hal opende paus Franciscus dit meerdaagse geloofsevenement waarbij de waardigheid van het gezin als hoeksteen van de samenleving centraal staat. 

In zijn toespraak tot ongeveer tweeduizend afgevaardigden uit honderdtwintig landen riep de paus, vanuit een rolstoel, op tot een inclusieve kerk. “We moeten omkeren en als Kerk naar buiten treden”, zei de 85-jarige pontifex. Bisdommen en parochies moeten “gemeenschappen worden die iedereen met open armen ontvangen” om zodoende weerstand te bieden aan de “cultuur van onverschilligheid”.

Thematische zwaartepunten tijdens de Wereldgezinsontmoeting zijn onder meer de intergenerationele dialoog, de uitdagingen van het huwelijksleven, seksualiteit en migratie. Het motto is “Liefde in het gezin: roeping en weg naar heiligheid.” 

De officiële patronen van deze editie zijn de echtelieden Luigi Beltrame Quattrocchi en Maria Corsini. In 2001 werden zij als allereerste echtpaar in de geschiedenis zaligverklaard. Dezer dagen zijn relieken van hen te vereren bij het pauselijk hoofdaltaar in de Sint-Pietersbasiliek.

Tijdens de openingsbijeenkomst vertelden verschillende gezinnen over hun leven, waaronder een Romeins echtpaar dat thuis Oekraïense vluchtelingen heeft opgevangen. Ook was er een live videoverbinding met een parochie in Kiev tot stand gebracht zodat er geluisterd kon worden naar mensen die beschreven hoe het is om een oorlog mee te maken. door de oorlog waren getroffen, hun ervaringen.

Verder kwamen de ouders van Chiara Corbella Petrillo aan het woord. Deze Italiaanse vrouw overleed in 2012 op 28-jarige leeftijd nadat ze tijdens haar zwangerschap een behandeling voor haar kanker had opgegeven om het leven van haar kind te redden. In 2018 werd haar zaligverklaringsproces geopend. 

Ook Zakia Seddiki, weduwe van de Italiaanse ambassadeur Luca Attanasio in de Democratische Republiek Congo, sprak de paus ook toe. Haar man werd vorig jaar gedood bij een aanval op een konvooi van het Wereldvoedselprogramma in Congo.

Het evenement zal zondag 26 juni worden afgesloten. Op zaterdagavond vindt er op het Sint-Pietersplein een pontificale hoogmis plaats, waarin de paus zal voorgaan.

This photo taken and handout on June 22, 2022 shows Pope Francis, seated in a wheelchair following knee treatment, meeting with Zakia Seddiki (R), the widow of murdered Italian ambassador to the Democratic Republic of Congo, Luca Attanasio, her mother (L) and Seddiki's daughters after Seddiki's address during an audience as part of the Festival of Families - 10th World Meeting of Families, at Paul-VI hall in The Vatican. Handout / VATICAN MEDIA
De paus begroet Zakia Seddiki (r), weduwe van de vermoorde Italiaanse ambassadeur Luca Attanasio in de DR Congo, haar moeder (l) en Seddiki’s dochters.
AFP

Eerdere edities Wereldgezinsontmoeting:

  • 1994 in Rome (‘Het gezin, het hart van de liefdesbeschaving’)
  • 1997 in Rio de Janeiro (‘Het gezin: geschenk en opgave, de hoop van de mensheid’)
  • 2000 in Rome (‘Kinderen: lente van het gezin en de kerk’)
  • 2003 in Manilla (‘Het christelijk gezin: goed nieuws voor het derde millennium’)
  • 2006 in Valencia (‘Het geloof doorgeven in het gezin’)
  • 2009 in Mexico-Stad (‘Het gezin: leraar van menselijke en christelijke waarden’)
  • 2012 in Milaan (‘Gezin, Werken en Vieren’)
  • 2015 in Philadelphia (‘Liefde is onze missie: het gezin vol van leven’)
  • 2018 in Dublin (‘Het evangelie van het gezin: vreugde voor de wereld’)