Genève, 11 november 2024 – De Wereldraad van Kerken (WCC) zal een sterke morele stem laten horen op COP29, de conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die vanaf vandaag tot 22 november plaatsvindt in Bakoe, Azerbeidzjan. Op deze cruciale bijeenkomst zal de WCC pleiten voor klimaatactie die gericht is op rechtvaardigheid, en oproepen tot zinvolle klimaatfinanciering, bescherming voor gemeenschappen die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering, en een snelle afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen.
De Zuid-Afrikaanse predikant Jerry Pillay, algemeen secretaris van de WCC, benadrukte de ethische urgentie van het moment: “Als gelovige mensen geloven wij dat het aanpakken van de klimaatcrisis niet alleen een wetenschappelijke noodzaak is, maar ook een diepgaande morele verplichting die geworteld is in de christelijke waarden van rechtvaardigheid en mededogen. We dringen er bij de ontwikkelde landen op aan om het goede voorbeeld te geven, hun historische verantwoordelijkheid te erkennen en een wereldwijd antwoord te ondersteunen dat tegemoet komt aan de behoeften van de meest kwetsbaren, Gods schepping te eren en onze belofte om voor elkaar te zorgen hoog te houden.”
Op COP29 roept de WCC de ontwikkelde landen op om de uitstoot van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen. De raad benadrukt ook de urgentie van meer klimaatfinanciering om gemeenschappen te helpen die te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering, in het bijzonder diegenen die minder middelen hebben om zich aan te passen.
Aantasting culturen
De WCC dringt er ook bij de wereldleiders op aan om de ingrijpende niet-economische gevolgen van klimaatverandering aan te pakken, zoals cultureel verlies en trauma's, die inheemse volken en andere kwetsbare gemeenschappen onevenredig hard treffen.
“De gevolgen van klimaatverandering gaan verder dan fysieke schade; ze raken het hart van gemeenschappen en tasten cultureel erfgoed en spirituele identiteit aan, met name bij inheemse volken”, aldus Athena Peralta, directeur van de WCC Commission on Climate Justice and Sustainable Development. “Klimaatfinancieringskaders moeten rekening houden met deze immateriële verliezen en inheemse kennis respecteren en beschermen als essentieel voor veerkrachtige klimaatoplossingen.”
De WCC-delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende regio's, werkt nauw samen met partners uit het geloof en het maatschappelijk middenveld, waaronder de ACT Alliance, de Lutherse Wereldfederatie en de Interreligieuze Verbindingscommissie bij het VN-Raamverdrag inzake Klimaatverandering, waarvan de WCC medevoorzitter is. Door oecumenische en interreligieuze betrokkenheid willen zij een collectieve roep om effectieve en rechtvaardige klimaatmaatregelen kracht bijzetten en ervoor zorgen dat COP29 toezeggingen bevordert die zijn gebaseerd op rechtvaardigheid, verantwoordingsplicht en compassie.
Greta Thunberg
Ook klimaatactivist Greta Thunberg zegt dat klimaatactie en rechtvaardigheid bij elkaar horen. Daarom heeft ze geen goed woord over gastland Azerbeidzjan. “Terwijl de klimaatcrisis en humanitaire crisis snel escaleren, organiseert een oliestaat zonder respect voor mensenrechten de COP29", schampert de bekende Zweedse in een opiniestuk in The Guardian.
De 21-jarige Thunberg vindt de zogeheten Conferences of the Parties (COP's) een vorm van “groenwassen”, waarop landen toedekken dat ze te weinig doen om de planeet leefbaar te houden. Tegelijkertijd probeert het gastland volgens haar zijn imago “wit te wassen” met de VN-conferentie. “Maar vergis je niet: het is een repressieve staat die wordt beschuldigd van etnische zuiveringen”, schrijft Thunberg. Dat Azerbeidzjan het thema “vrede” tijdens de top promoot, noemt ze “een soort duistere grap”. Zij wijst onder meer op het gedwongen vertrek van Armeense inwoners van de regio Nagorno-Karabach, die vorig jaar door het Azerbeidzjaanse leger definitief werd ingelijfd na een decennialange strijd. Ze haalt ook rapporten van mensenrechtenorganisaties aan over onderdrukking van de oppositie in het land. “De klimaatcrisis draait net zozeer om het beschermen van mensenrechten als om het beschermen van het klimaat en de biodiversiteit”, vindt Thunberg. “Je kunt niet zeggen dat je geeft om klimaatrechtvaardigheid, als je het lijden van onderdrukte en gekoloniseerde mensen negeert.”