Deze week is Petrus in het land op bezoek in de Westerkerk in Amsterdam, die in kerstsfeer wordt gebracht door het optuigen van een meterslange kerstboom en het zingen van speciale Christmas Carols. 

Bij de voordeur van de Westerkerk worden we welkom geheten door dominee Herman Koetsveld. Hij vertelt ons het kerstverhaal aan de hand van drie bijzondere buren van de kerk: het Anne Frank Huis, het Homomonument en de Raadhuisstraat. 'Ik wens jullie een beweging naar het licht van Gods liefde toe. En dat licht dat ons mag raken, dat kunnen we in deze donkere en zorgwekkende tijden meer dan goed gebruiken', vertelt hij.

Herman Koetsveld
Westerkerk

Wat betekent kerst voor jou?

De Westerkerk staat in het hart van Amsterdam en tegelijkertijd hebben de mensen die aan de kerk verbonden zijn, de stad in hun hart. Met een grote groep vrijwilligers probeert de Westerkerk zich dagelijks in te zetten voor mensen die steun kunnen gebruiken. Deze eigentijdse en levende gemeente stelt haar Godshuis open voor wie hier ook maar binnen wil komen. Gedurende het aansteken van een kaarsje beantwoorden de gemeenteleden de vraag: wat betekent kerst voor jou?

Petrus in het land
Petrus in het land

We maken kennis met de koster van de Westerkerk, John Faasse. Samen met hem maken we de kerk ‘kerstklaar’. Vroeg in de ochtend arriveert de 6 meter lange kerstboom, waarin John alle lichtjes bevestigd. 'Ook dit is het werk van een koster, ik zorg voor het gebouw én de mensen. Het mooiste is dat ik elke dag in dit prachtige gebouw mag zijn'

Petrus in het land
Petrus in het land

Ook ontmoeten we Truus Popma, die samen met de mensen van de diaconie een kerstlunch organiseert voor alleenstaande ouderen. Samen met Truus doen we de laatste boodschappen en dekken we de tafel voor ongeveer veertig gasten. Na het voordragen van een gedicht en een gezamenlijk gebed, kan het feestmaal beginnen.

Er is speciale muziek deze week: de musici van de Westerkerk zingen verschillende Christmas carols. De nummers Veni veni Emmanuel, Once in royal David's city, en We three kings of Orient worden gezongen.