Portret van mgr. Frans Schraven CM

Roermond, 5 juli 2022 - Er komt een biografie van de Nederlandse missiebisschop Frans Schraven, die in 1937 in China werd vermoord. De Mgr. Schravenstichting heeft emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis Jan Jacobs de opdracht gegeven het boek te schrijven. Dat meldt het bisdom Roermond.

Franciscus Hubertus Schraven werd in 1873 in het Limburgse dorp Lottum geboren. Hij trad in bij de Congregatie der Missie (Paters Lazaristen) en werd als missionaris naar China gestuurd. In 1920 werd hij tot apostolisch vicaris van Zhengding benoemd, waartoe hij in 1921 tot bisschop werd gewijd.

Tijdens de Japans-Chinese oorlog werd mgr. Frans Schraven C.M. samen met acht anderen door Japanse soldaten vermoord en verbrand, nadat hij geweigerd had om vrouwen, die naar de missiepost gevlucht waren, uit te leveren als troostmeisjes.

Een aantal jaren geleden werd het zaligverklaringsproces voor bisschop Schraven gestart. In dat kader is zijn levensverhaal ook onderzocht, maar een wetenschappelijk verantwoorde biografie is er nog niet. 

Professor Jacobs doceerde vanaf 1974 tot aan zijn emeritaat kerkgeschiedenis, eerst aan de Katholieke Theologische Hogeschool in Amsterdam en van 1990 aan de Theologische Faculteit van de Universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek richtte Jacobs zich niet alleen op de Nederlandse kerkgeschiedenis en de geschiedenis van orden en congregaties, maar ook op de missiegeschiedenis. Hij heeft onder andere gepubliceerd over het missiewerk van de Nederlandse kapucijnen op Borneo en Sumatra en over de missieactiviteiten van de Nederlandse paters spiritijnen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In de biografie wil Jacobs het leven en de werken van Schraven vooral inbedden in de missiegeschiedenis in het noorden van China in de periode 1899-1937. De vraag welk stempel bisschop Schraven op die geschiedenis heeft gedrukt staat daarbij centraal.