Deze week is Petrus in het land op bezoek in Wezep waar we ontvangen worden door de ‘kookdominee’ Han Wilmink. Wie verwelkomen de gemeenteleden aan tafel?

In de Kruiskerk in het gelderse Wezep worden we welkom geheten door dominee Han Wilmink. Hij liet een kookeiland bouwen in de kerk zodat hij zijn hobby kan combineren met zijn werk. Zo laat hij de kerk een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt. Deze nieuwe vorm van kerkzijn, laat zich inspireren door talloze verhalen uit de Bijbel over maaltijden, maar gaat vooral over verbinding. Wilmink legt uit: ‘In Twente zeggen we: kiek ie mie an, kiek ik oe an. Tijdens de maaltijd kijk je elkaar in de ogen. Het gaat niet alleen om eten, een maaltijd is een ontmoeting!’

Han Wilmink
Han Wilmink

Het thema van deze uitzending is hier aan verbonden: ‘Een plek voor iedereen’. Ook gemeenteleden bieden op hun eigen manier een plek aan mensen. We stellen ze de vraag: wie gun jij een plek aan de tafel?

Zo ontmoeten we Zwiertje Nagelhout, die een koffietafel in haar klompenwinkel heeft neergezet zodat mensen daar hun verhaal kwijt kunnen. Met haar winkel als centrum van het dorp, weet ze van bijna iedere klant het wel en wee: ‘De mensen maken het werk leuk, er komen hier allerlei mensen met hun eigen verhaal én geloof’.

Zwiertje Nagelhout
Janka en Jepthé

Ook maken we kennis met Janka en Rik Noordzij en hun zoons Stef en Jephté, die ze adopteerden uit Haïti. Hij blijkt ernstiger gehandicapt dan hun verteld was, maar ze zetten alles op alles om hem een goede plek te bieden in hun gezin. Ook binnen de kerkgemeenschap wordt hij snel omarmd, waar hij nu uit volle borst meezingt. 

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Voor ieder van ons een plaats aan de tafel gebracht.