Andrea en Wilfred praten over de huidige paus Franciscus. Die heet eigenlijk Jorge Mario Bergoglio, en hij komt uit Argentinië. Hoe is deze paus vergeleken bij zijn voorgangers? Hoe vult hij zijn pausschap in?

Franciscus stal immers de harten van miljoenen katholieken over de hele wereld met zijn eerste woorden als paus: ‘Fratelli e sorelle, buonasera’ ofwel ‘Broeders en zusters, goedenavond’. Dat zette meteen de toon. In Nederland wordt Franciscus vaak getypeerd als een eenvoudige, sobere man zonder opsmuk die vooral heel ‘normaal’ doet, maar klopt dit beeld? Of is het allemaal strategie? Andrea en Wilfred bespreken de vele gezichten van Franciscus. Wie is de man achter het pauselijk kostuum? Is hij echt zo knuffelig en sympathiek of zitten er ook andere kanten aan zijn persoonlijkheid? 

Wilfred legt uit waarom Franciscus in Nederland als een moderne, progressieve paus wordt gezien. Maar is hij dat ook? Wat voor kandidaat hadden de kardinalen in 2013 voor ogen toen ze een nieuwe paus moesten kiezen? Andrea vertelt over de hervormingen die Franciscus heeft doorgevoerd en waarom niet iedereen daar blij mee is. Wat is het plan van deze paus met de Kerk? En gaat het hem lukken om dat plan te verwezenlijken?

Luister hier aflevering 2:

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!