De beelden vanuit Turkije en Syrië zijn verschrikkelijk. Honderduizenden mensen zijn slachtoffer van de aardbevingen. Veel mensen willen helpen. Maar hoe? In ons radioprogramma Spraakmakers spreken we luisteraars én experts over wat je kunt doen om te helpen.

Thermokleding, noodrantsoenen en goede schoenen

Politiebond-bestuurder Koen Simmers zet zich al bijna een jaar vrijwillig in voor hulp aan Oekraïne. In de Spraakmakers uitzending geeft hij een belangrijke tip: 'Zoek uit wat mensen écht nodig hebben. Vorig jaar, na onze eerste oproep voor de oorlogsslachtoffers, kregen we van alles. Zelfs porseleinen serviezen.' Producten die volgens Simmers wél altijd nodig zijn: thermokleding, noodrantsoenen en goede schoenen.

De Turks-Nederlandse Sibel Polat heeft een belangrijke aanvulling: 'Je kan individueel spullen inzamelen. Maar er is een kans dat de spullen helemaal niet aankomen, omdat de transporten niet de juiste vergunningen hebben.' Ze raadt dan ook niet aan om zelf op pad te gaan: 'Lever spullen in bij organisaties en personen die ook de vergunningen hebben om die spullen af te leveren.'

Zamel geld in voor Giro 555

Polat heeft familie in het getroffen gebied. Na dagen in angst en verdriet om haar familie te hebben gezeten is ze zelf ook in de actie-modus gegaan. 'Het is fijn om iets te doen.' Ze heeft besloten geld in te zamelen, zodat hulp sneller en efficiënter wordt ingezet.

Directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik benadrukt in de Spraakmakers uitzending het belang van een netwerk ter plaatse voor het coördineren van hulp. Het Rode Kruis werkt nauw samen met zusterorganisatie de Rode Halve Maan, die het getroffen gebied goed kent. Met extra geld kunnen ze dit netwerk snel opschalen. Ook in het slecht te bereiken Syrië. Er is voor langere tijd behoefte aan tenten, dekens, soep en bloed en het Rode Kruis zet alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. 

Vraag je werkgever om hulp

Er is veel geld nodig, maar niet alle Nederlanders kunnen zomaar een bedrag missen. Spraakmakers luisteraar John van Tilborg heeft daarbij een tip. Hij heeft veel Turks-Nederlandse waardoor de aardbevingen het bedrijf persoonlijk raken. Om collega's en hun familie te steunen zamelt het personeel geld in. Van Tilborgs bedrijf verdubbelt vervolgens die bijdragen. 'Ik roep alle bedrijven op om dit ook te doen', zegt Van Tilborg. Hiermee help je niet alleen de mensen daar. 'Het is ook steun voor je collega’s waar iedere dag mee werkt.'