Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem

Doetinchem, 30 november 2024De Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem heeft vandaag met een verklaring gereageerd op de affaire rond de bekende benedictijn Thomas Quartier, echter zonder hem bij name te noemen. In het communiqué wordt benadrukt dat er geen sprake was van seksueel misbruik. 

“In 2020 heeft een toenmalige novice van onze abdij bij de abt melding gemaakt van gedragingen van een medebroeder [bedoeld is broeder Thomas Quartier O.S.B.] die de novice als grensoverschrijdend heeft ervaren. De abt heeft daarop met beide betrokkenen gesproken. Daaruit heeft hij geconcludeerd dat een vriendschap tussen beiden was ontstaan die niet past bij onze monastieke levenswijze.”

25.11.2024  –  Prof. Quartier legt werk aan Radboud voorlopig neer

Hoewel er geen sprake zou zijn geweest van seksueel misbruik, “meende de abt dat de melding van de novice andere elementen van grensoverschrijdend gedrag aantoonde”.

De abdij zegt dat de abt [Henri Vesseur O.S.B.] de novice heeft gewezen op de mogelijkheid om zich te wenden tot het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. “De melder heeft destijds aangegeven hier geen gebruik van te willen maken. De melder had ook geen behoefte dat anderen van dit gedrag melding zouden maken bij het Meldpunt of dat dit in de openbaarheid zou komen. De melding was alleen voor de abt bedoeld”, aldus de verklaring van vandaag. 

‘Geen strafbare feiten’

Verder wordt gezegd dat de abt uit respect voor de opstelling van de melder destijds besloten heeft om geen melding te doen bij het Meldpunt of bij andere instanties. “Bovendien was de melder meerderjarig, waren er geen strafbare feiten gepleegd en betrof het geen pastorale relatie tussen beiden, waarvoor de Gedragscode van het Meldpunt primair is bedoeld. Het was ook de eerste en tot op heden enige keer dat de abt met een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag door de betrokken broeder werd geconfronteerd en meende daarom geen verdere strafmaatregelen te moeten nemen.”

In de mededeling van de abdij wordt vervolgens ingegaan op de vraag die sommige media opwierpen of de abt destijds juist had gehandeld. De abt, zo luidt het, begrijpt deze vraag maar “meent naar eer en geweten te hebben gehandeld, waarbij het belang en de wensen van de melder steeds voorop hebben gestaan”.  

“De melding van het grensoverschrijdend gedrag heeft destijds gezorgd voor een vertrouwensbreuk binnen onze gemeenschap. Grensoverschrijdend gedrag of exclusieve relaties van welke aard dan ook staan volledig haaks op de waarden waaruit wij leven en beschadigt mensen die terecht verwachten dat wij in staat zijn om voor iedereen een veilige omgeving te bieden.”

Leuven

De vertrouwensbreuk waarvan sprake is, zou de reden zijn geweest dat Quartier naar de abdij Keizersberg in Leuven was vertrokken. Hij deed dat “met toestemming van de abt en de prior-administrator van de abdij Keizersberg en met instemming van alle andere leden van de gemeenschap”. De toenmalige prior van Leuven was volgens de verklaring geïnformeerd over de redenen voor Quartiers verhuizing en de toedracht van de melding van de novice. 

21.11.2024  –  Onderzoek naar seksueel misbruik door monnik in abdij Keizersberg

“De novice heeft de abdij om hem moverende redenen in 2020 verlaten”, besluit de Doetinchemse benedictijnenabdij haar mededeling.