In De verwondering zomerdromers kruipt Annemiek op bed bij Wing Yan Man om haar zomerdroom te weten te komen. Waar droom je van als je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van je cultuur én de maatschappij?

Wing Yan Man (34) groeide als enig Aziastisch meisje op in een overwegend wit dorp. Daardoor maakte ze veel racisme mee: ‘sambal bij, poepchinees, spleetoog: dat soort grapjes werden er vaak gemaakt.’ Wing volgde het voorbeeld van haar ouders en lachte de kwetsende opmerkingen weg.

Na een succesvolle studie civiele techniek gaat Wing aan de slag bij een internationaal gerenommeerd bedrijf. Wing is ambitieus en werkt zich binnen no-time naar de top. Maar op haar 28e gaat het mis: ze krijgt een burn-out.

Annemiek Schrijver
Wing Yan Man

Tijdens therapie kwam Wing erachter waar haar burn-out vandaan kwam. Zo was haar werkomgeving bij het grote bedrijf allesbehalve prettig; ze werkte als enige jonge vrouw tussen oude mannen die haar zich minderwaardig liet voelen. Ook voelde Wing grote sociale druk een perfect leven te leiden; je moet veel vrienden hebben, goed presteren op je werk en ook nog eens topfit zijn. Maar haar burn-out kwam ook voort uit haar Chinese opvoeding, merkte ze. Die gaf haar het gevoel nooit goed genoeg te zijn en altijd maar te moeten presteren. Haar opvoeding en het racisme dat ze meemaakte resulteerde in de grote levensvraag: ‘Mag ik er wel zijn?'

Na haar eigen burn-out, richt Wing de 3310 – School for Millennials op: een platform dat jonge mensen door middel van workshops handvatten heeft om zich staande te houden in onze maatschappij. Door negatieve denkpatronen te analyseren en om te buigen, hoopt ze jongeren weerbaarder te maken voor burn-outs en andere mentale klachten.

Bekijk hier de aflevering