Eduardo Francisco Pironio

Vaticaanstad, 19 februari 2022 - De Argentijnse kardinaal Eduardo Francisco Pironio (1920-1998) heeft de status van ‘eerbiedwaardige dienaar Gods’ gekregen. Paus Franciscus liet gisteren het decreet uitvaardigen waarin bevestigd wordt dat Pironio een leven van heldhaftige deugdzaamheid heeft geleid. 

De Argentijnse prelaat was twee decennia lang werkzaam voor de Romeinse Curie. Hij werd in 1975 door paus Paulus VI naar Rome gehaald. Een jaar later werd hij kardinaal gecreëerd; daardoor kon hij deelnemen aan de twee conclaven van 1978.

Paus Franciscus, die Jorge Mario Bergoglio heette voordat hij paus werd, heeft ooit gezegd dat hij met Pironio bevriend was toen zij beiden in Argentinië woonden.

Eduardo Francisco Pironio werd op 3 december 1920 geboren in de stad Nueve de Julio, in het noordoosten van Argentinië. Hij was de jongste van 22 kinderen in een gezin van Italiaanse immigranten.

Op 18-jarige leeftijd ging Pironio naar het seminarie in La Plata, de hoofdstad van de provincie Buenos Aires. Hij studeerde theologie in Europa en was rector van het seminarie van Buenos Aires en later decaan van de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit van Argentinië. Hij woonde het Tweede Vaticaans Concilie bij als peritus (theologisch deskundige).

Pironio werd op 44-jarige leeftijd hulpbisschop van La Plata. Later werd hij benoemd tot diocesane bisschop van de bisdommen Avellaneda en Mar del Plata. Hij was ook voorzitter van de Latijns-Amerikaanse Bisschoppelijke Raad (CELAM) van 1972 tot 1975 en stond bekend om zijn verdediging van de mensenrechten. Tijdens de laatste fase van de regering van Isabel Perón en de militaire dictatuur die daarop volgde , ontving hij doodsbedreigingen.

Pironio was van 1976 tot 1984 prefect van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en van Sociëteiten van Apostolisch Leven. Paus Johannes Paulus II benoemde Pironio in 1984 tot president van de Pontificale Raad voor de Leken, een ambt dat hij bekleedde tot 1996. In die functie hielp hij de eerste Wereldjongerendag in Rome van start te laten gaan, evenals de daaropvolgende Wereldjongerendagen in Buenos Aires, Santiago de Compostela, Częstochowa, Denver en Manilla.

Pironio overleed op 5 februari 1998 in Rome aan botkanker en ligt begraven bij het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Luján in Argentinië. Zijn zaligverklaringsproces werd geopend op 23 juni 2006.