In de vierdelige serie Zeikwijven laten Shelly Sterk en Quinty Misiedjan zien dat de wereld waarin wij anno 2021 leven helaas nog steeds is ingericht op mannen. Met Zeikwijven belicht KRO-NCRV op verrassende en originele wijze de verschillen tussen mannen en vrouwen, en dan met name de gevolgen van deze verschillen voor de vrouwen. Met duidelijke voorbeelden geeft Zeikwijven de kijker een ander perspectief op zaken in de samenleving die veelal op mannen is gericht en die we te vaak als vanzelfsprekend ervaren. 

Vrouwen benadeeld?

Zo bespreken Shelley en Quinty in Zeikwijven het feit dat autogordels zelden worden getest op vrouwendummy’s en dat reanimatiepoppen vrijwel altijd van het mannelijk geslacht zijn. Het gevolg is dat vrouwen makkelijker letsel oplopen bij ongelukken en significant minder worden gereanimeerd op straat. Daarnaast worden vrouwen vaak uitgesloten bij medisch onderzoek naar medicijnen. En bovendien geeft een vrouw in haar leven duizenden euro’s meer geld uit dan een man, zonder dat zij hier zelf voor kiest. 

Verandering

De hoogste tijd dus dat de ‘zeikwijven’ hier verandering in te brengen. Iedere aflevering duikt het team in een ander thema. Samen met deskundigen, artsen en onderzoekers brengen zij verschillende misstanden aan het licht. 

Actie ondernemen

In een van de afleveringen lanceren Shelly en Quinty met zangeres Sophie Straat het nummer ‘Blijf van me tieten af, behalve als ik doodga’. Een nummer dat ervoor moet zorgen dat minder vrouwen op straat overlijden na hartfalen. Ook hacken de ‘zeikwijven’ de videoschermen op het Rembrandtplein om aandacht te vragen voor meer vrouwen in de wereld van tech. En gaan de vrouwen de strijd aan met de bij wet verboden ‘pink-tax’ op drogisterijartikelen.

Saskia Bultman

In elke aflevering vertelt historicus Saskia Bultman over de geschiedenis van de hedendaagse problematiek waarbij vrouwen standaard met 1-0 achterstaan. Natuurlijk laten onze eigen ‘zeikwijven’ zich niet afschrikken door een gezonde dosis tegengas. 

Zeikwijven, vanaf donderdag 7 oktober om 21.40 uur bij KRO-NCRV op NPO 3