This handout picture taken and released by Ukrainian Presidential Press-service shows the President Volodymyr Zelensky taking part in the ceremony of presenting orders and the other state awards to the servicemen and to the members of the families of fallen soldiers in Kyiv on August 7, 2022, on the occasion of the of the Air Force of Ukraine Day.

Kiev, 13 augustus 2022 - President Volodimir Zelenski heeft gisteren telefonisch contact gehad met paus Franciscus. De Oekraïense leider bedankte de pontifex voor diens gebeden en humanitaire steun.

In een tweet van 12 augustus zegt Zelenski dat hij de paus had ingelicht over de “verschrikkelijke misdaden” en de agressie van Rusland tegen Oekraïne.

“Ons volk heeft de steun nodig van geestelijke wereldleiders die de wereld de waarheid moeten vertellen over de gruweldaden van de agressor”, twitterde de Oekraïense president.

Het Vaticaan heeft het telefoongesprek bevestigd. President Zelenski en paus Franciscus hadden daarvoor al twee keer contact gehad. Een keer per telefoon en een andere keer in een videogesprek.

Franciscus bidt al voor vrede in Oekraïne sinds het begin van het gewapend conflict met Rusland samen met pro-Russische separatisten uit de Donbas en de Krim. De vijandelijkheden begonnen nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid. Dit leidde tot pro-Russische protesten in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne. 

De Heilige Vader heeft herhaaldelijk zijn wens geuit een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev te brengen. Op zijn terugvlucht uit Canada op 30 juli herhaalde de paus die wens. Formeel is de paus door het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken al uitgenodigd.

Volgens Zelenski is de oorlog pas voorbij zodra het door Rusland in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim is bevrijd. “De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven”, zei de Oekraïense president op 9 augustus in zijn dagelijkse videoboodschap. “Het Zwarte-Zeegebied kan niet veilig zijn zolang de Krim bezet is. Er zal geen stabiele en duurzame vrede zijn in veel landen aan de Middellandse Zee zolang Rusland ons schiereiland als zijn militaire basis kan gebruiken.”