16-01-2019

In Praag werd woensdag herdacht dat de student Jan Palach zich precies vijftig jaar geleden op het Praagse Wenceslasplein in brand stak uit protest tegen de bezetting van Tsjecho-Slowakije door Sovjettroepen. 

De 20-jarige Jan Palach overleed drie dagen na de zelfverbranding in het ziekenhuis. Hij wordt beschouwd als een held die streed voor democratie in zijn land, dat bij wijze van represaille op de Praagse Lente van 1968 een communistische dictatuur geworden was.

Gisteren droeg de bekende Tsjechische geleerde en rooms-katholieke priester Tomáš Halík in een Praagse kerk een requiemmis op voor Jan Palach.

Halík, die in 2014 de Templetonprijs kreeg, was een klasgenoot van Jan Palach. Die inspireerde hem om priester te worden. In 1978 werd hij in het geheim in de DDR gewijd; daarna werkte hij als psychotherapeut in Praag en was hij als pastor actief in de ondergrondse kerk van Tsjecho-Slowakije.

“Voor mij opende de dood van Jan Palach een andere dimensie van de Tsjechische geschiedenis. Het was niet langer meer een kwestie van politiek maar een kwestie van morele en spirituele waarden. Zijn daad veranderde op dat moment de geschiedenis niet, maar wel veranderde hij de levens en de gewetens van sommige mensen, zoals ikzelf en mijn vrienden”, aldus Tomáš Halík in een interview.