07-07-2019

Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun S.D.B., van 2002 tot 2009 bisschop van Hong Kong, heeft de onlangs door het Vaticaan uitgevaardigde “pastorale richtlijnen” voor China fel bekritiseerd. De richtlijnen moedigen katholieke geestelijken in de communistische Volksrepubliek aan zich te registreren bij de autoriteiten. Zen heeft daartegen negen dubia (Latijn voor ‘twijfels’) op zijn website gepubliceerd. Op 1 juli was de Chinese kardinaal in Rome waar hij zijn bezwaren overhandigde aan de paus en diens staatssecretaris.

De Chinese overheid verplicht katholieke geestelijken zich burgerlijk te laten registreren en een verklaring te ondertekenen dat zij trouw zijn aan de katholieke leer en dat zij erkennen dat de Kerk van China onafhankelijk, autonoom en zelfbesturend is. Volgens het Vaticaan moet dat laatste echter niet ecclesiologisch maar politiek worden geïnterpreteerd. China probeert zo elke buitenlandse invloed op binnenlandse aangelegenheden de kop in te drukken, maar Zen verdenkt de regering er echter van de Chinese katholieken zodanig te manipuleren dat zij worden losgeweekt van Rome.

In de betreffende zogenaamde pastorale richtlijnen zou het gaan om de bevordering van het maatschappelijk welzijn, om evangelisatie en een verantwoord beheer van kerkgoederen, terwijl het document volgens Zen juist indruist tegen het katholiek geloof. 

Het Vaticaan zegt in de richtlijnen dat de Heilige Stoel geestelijken die gewetensbezwaren hebben tegen de registratie, niet willen dwingen. 

De emeritus bisschop van Hongkong gaat er met gestrekt been in en beweert dat de Vaticaanse richtlijnen tegen “alle fundamentele moraaltheologie” ingaan en “zelfs apostasie kunnen rechtvaardigen”. Hij meent dat de Heilige Stoel wederom verraad pleegt aan de ondergrondse rooms-katholieke kerk in de Volksrepubliek. 

“Dit document zet op radicale wijze alles op zijn kop wat normaal is en wat abnormaal is. Degenen die dit geschreven hebben, hopen wellicht dat de meelijwekkende minderheid een natuurlijke dood sterft. Met deze minderheid bedoel ik niet alleen de ondergrondse priesters, maar ook de vele broeders in de officiële gemeenschap die zeer vastberaden hebben gewerkt aan daadwerkelijke verandering en daarbij hoopten op de steun van de Heilige Stoel”, zegt de 87-jarige Zen.

De emeritus bisschop van Hongkong was ook fel tegen de beslissing van paus Franciscus van vorig jaar om alle Chinese bisschoppen van de patriottische kerk die zonder pauselijk mandaat waren gewijd en daardoor automatisch waren geëxcommuniceerd, te erkennen.