Zijn jouw kamerplanten slecht voor het milieu?

Kamerplanten zijn top. Weinig onderhoud, boel gezelligheid. Menig Nederlander heeft wel een paar exemplaren in de huiskamer staan. Het kwam de Keuringsdienst van Waarde ter ore dat ze schadelijk zijn voor het milieu. Dat gaan we eens grondig onderzoeken...

Ingrediënt 1 voor kamerplanten is potgrond. En laten we daar nu verhalen over hebben gehoord. De meeste potgrond bestaat voor een groot gedeelte uit veen. Veen, dat wordt gegraven uit kwetsbare natuurgebieden.

Het is net zoiets als kappen van het tropisch regenwoud

De Keuringsdienst brengt een bezoekje aan Scandinavië, waar veel van onze geïmporteerde potgrond vandaan komt. In Nederland kunnen we geen veen meer uitgraven, omdat alle veengebieden inmiddels beschermd zijn.

Wat blijkt? Door de grote vraag naar potgrond worden er grote hoeveelheden veen in een keer afgegraven. Daar komt heel veel C02 bij vrij. Ook liggen er veel natuurgebieden braak, omdat er zoveel veen is afgegraven. Deze grondsoort groeit namelijk maar 1 millimeter per jaar. De braakliggende grond is een schoorsteen van broeikasgas. Niet echt milieuvriendelijk dus!

Weten waar we potgrond allemaal vandaan importeren?

Bekijk de video

Meer lezen over dit onderwerp?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Net als jij, toch? Als we met z'n allen nu iets meer groen doen, maken we de wereld een tikkie mooier. Wij blij, de aarde blij.

Bekijk het onderwerp