Wie met een stralend schoon geweten wil glitteren, kan tegenwoordig bio-glitter kopen. Een alternatief op de traditionele plastic variant die wel biologisch afbreekbaar zou zijn. Maar bieden bio-glitters mens en milieu echt de glansrijke toekomst die de glitterfabrikanten doen geloven, of is ook dít glinsterende goedje stiekem schone schijn?
Van glansrijk feest tot vervuilend product
Glitter wordt bijna altijd gemaakt van kleine plastic deeltjes die niet natuurlijk afbreken, en daardoor schade toebrengen aan dier en milieu. Die glitter make-up die je er na dat feestje onder de kraan afspoelt zijn namelijk allemaal microplastics die in het water – en uiteindelijk in het milieu - terecht komen. Met dat idee in je achterhoofd wordt die babyshower vol glitters toch ineens een stuk minder feestelijk.
De glitterindustrie is zich hier ook bewust van, en verkoopt daarom nu ook een biologisch afbreekbare variant die wel op glitter lijkt, maar die niet van plastic gemaakt zou zijn. Zo kun je als consument toch met een stralend schoon geweten glitters blijven kopen. Een uitkomst voor industrie en consument zou je denken.
Bio-glitters
Bio-glitter zou van natuurlijke materialen zoals cellulose of papier gemaakt worden in plaats van kunststof. Dit zou betekenen dat in tegenstelling tot traditionele glitters, de bio variant wel natuurlijk worden afgebroken in het milieu. Maar daar betaal je wel naar, aldus grimeur Linda Gloudemans. Deze bio-glitter kost vaak het viervoudige ten opzichte van de plastic variant.
Niet zo’n groot probleem zou je denken, want je moet iets overhebben voor een beter milieu. Maar om van een stukje papier glitter te maken geven fabrikanten van deze bio-glitters de stukjes papier alsnog een plastic coating. Maar hoe biologisch afbreekbaar is die bio-glitter met plastic coating dan nog?
Testmethoden
Een Duitse glitterfabrikant zegt dat er gestandaardiseerde testmethoden zijn voor biologisch afbreekbare glitter waarin de glitterdeeltjes binnen 30 dagen tijd voor 90 procent afgebroken moeten zijn. Maar die andere tien procent, wat gebeurt daar dan mee? ‘Deze worden ook wel afgebroken, maar dit duurt langer dan 90 dagen’ zegt de Duitse glitterfabrikant.
Volgens Olga Pantor, onderzoeker microplastics, is dat onzin. ‘Deze bio-glitters zijn namelijk alleen biologisch afbreekbaar onder extreem specifieke omstandigheden waaronder temperatuur (60 °C), luchtvochtigheid, zuurgraad en de juiste microben om het materiaal af te breken. Buiten deze omstandigheden blijft het gewoon plastic.’
Mag het wel biologisch afbreekbaar heten?
Wie het label van deze bio-glitters inspecteert, ziet namelijk dat er wel degelijk plastics gebruikt worden waaronder polyacrylaat en styreen-acrylaat. Plastics die onder normale omstandigheden niet biologisch afbreekbaar zijn. Van de zes glitterproducten die als biologisch afbreekbaar verkocht werden, bleek na onderzoek van chemicus Katja Loos in de Keuringsdienst van waarde aflevering geen enkel product echt biologisch afbreekbaar te zijn.
Maar als maar een bepaald percentage van de specifieke glitter biologisch afbreekbaar is, zou je het dan nog wel biologisch afbreekbaar mogen noemen? De glitterfabrikanten lijken hier geen probleem mee te hebben, maar de natuur denkt hier anders over. Want met een stralend schoon geweten glitteren zou volgens kenners ook met de meeste bio-glitters onmogelijk zijn.