Fietsen is heerlijk en geeft je een vrij gevoel, zeker in de zomer. Hou je van fietsen? Dan mag je de fietsroute in het Belgisch-Limburgse Bosland zeker niet overslaan. Deze route is anders dan alle andere: hij brengt je letterlijk in hogere sferen!

Fietsen op grote hoogte

De fietsroute in het Limburgse Bosland is een bijzondere route: hij is namelijk aangelegd op tien meter hoogte, letterlijk tussen de boomtoppen dus! Het fietspad is in totaal zevenhonderd meter lang waardoor je de natuur op een heel andere manier beleeft en als het ware één wordt met het bos. Hou je niet zo van fietsen? Dan kun je het pad ook bewandelen en genieten van de natuur vanuit een heel ander perspectief.

Steenkolenmijnen

Het pad loopt door de lange naaldbomen van het Pijnven dat een bijzondere geschiedenis heeft. De naaldbomen in het Pijnven werden tientallen jaren geleden aangeplant voor de productie van mijnhout, maar door de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen werden deze bomen nooit gekapt. Nu worden ze geëerd met een speciaal bosbeheerplan waarbij kleinere inheemse bomen in de onderste laag van het bos meer plaats en licht krijgen om door te groeien.

Fietsen door het water

En in dezelfde omgeving is nog een bijzondere fietsroute, eentje die recht door het water is aangelegd. Dit pad maakt deel uit van het uitgestrekte vijverlandschap van De Wijers en loopt precies op hoogte van de waterlijn waardoor je het gevoel hebt dóór het water te fietsen. Het loopt dwars door een vijver en is tweehonderd meter lang. Ook hier kun je wandelen (of hardlopen) als je liever niet fietst.

Foto's: Visitlimburg

Luister naar Zin in morgen radio

Meer weten over deze wonderlijke fietsroutes in de natuur? Zaterdag 22 juli vertelt Jeroen van der Spek meer over deze bijzondere fietsroutes in Belgisch-Limburg.

Zin in morgen - fietsen door het water

Verder in Zin in morgen radio

Mark van Vliet, KRO-NCRV webredacteur levensbeschouwing, is een groot liefhebber van zanger en componist Jules de Corte. Elke week bespreekt hij een liedje van Jules en vertelt daar een mooi verhaal bij. Deze week het eerste liedje over de liefde tussen twee mannen: Romeo en Julio (1957).

Marie-Claire van den Berg en Renee Gravemaker, KRO-NCRV webredacteuren levensbeschouwing, geven elke week een inspirerende spirituele tip. Deze week is het onderwerp Joy of missing out.

Karin Olfert komt vertellen over haar bijzondere vakantie: met haar paard Zula reist ze langs álle hunnebedden in Drenthe.

De 90-jarige Jeltje de Jong is lid van een quiltgroep in de Doopsgezinde kerk in Aalsmeer die kleurrijke dekens maakt voor vluchtelingen. Zo zijn er dekens gemaakt voor Syrische vluchtelingen in Jordanië, op Lesbos en nu voor mensen in Oekraïne.

Een reportage over klokkenmaker Herman Miedema. Hij onderhoudt en repareert kleine, maar ook hele grote kerkklokken. Kerkklokken wel te verstaan, zoals die van de Sint-Jansbasiliek in Laren. Daar moet een kleinigheidje aan gebeuren, maar daarvoor moet hij wel in de kerktoren naar boven klauteren!

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg