Ze zijn natuurlijk hartstikke mooi, al die stoere schoenen en hippe sneakers, maar voor je voeten zijn ze minder goed dan je denkt. Laat je schoenen bij je volgende wandeling eens thuis. Dat is goed voor je voeten én voor je geest. Zin in morgen geeft tips.

Een stuk wandelen is op zich al heerlijk, maar op blote voeten wordt het helemaal speciaal. Hieronder lees je waarom jij je schoenen tijdens je volgende wandeling lekker thuis laat.

Sterkere voeten

Hoe goed sommige schoenen ook lijken te zijn, tegen een wandeling op blote voeten kan geen schoen op. Veel deskundigen waarschuwen er zelfs voor dat stevige en dempende zolen je voeten uiteindelijk passief maken. 

Blootsvoets wandelen stimuleert de spieren, pezen en gewrichten in je voeten. Door te bewegen op verschillende ondergronden worden je voeten flexibeler. Zo verminder je ook de kans op blessures of kwaaltjes aan je voeten, enkels, knieën en rug.

Evenwichtig en stabiel

Loop je op blote voeten, dan stimuleer je de werking van je evenwichtsorganen. De zenuwuiteinden in je voeten worden actief geprikkeld door het directe contact met de grond, waardoor je bewuster en stabieler gaat bewegen. Zo krijg je een sterkere balans. Als je regelmatig op blote voeten wandelt, ga je dat ook steeds meer merken.
 

Goed voor je bloedsomloop

Wandelen is natuurlijk sowieso goed, maar op blote voeten stimuleer je de bloedcirculatie in je voeten en de huid van je voeten nog meer. De frisse ondergrond van bijvoorbeeld gras met ochtenddauw of het koele strandzand zijn een extra stimulans voor je voetzool en de duizenden kleine zenuweinden in je voeten. 

Het is eigenlijk een soort voetreflexmassage die je jezelf cadeau doet als je op blote voeten gaat lopen.
 

Verbonden met de aarde en jezelf

Op je blote voeten kun je letterlijk gronden, er zit niet tussen jou en de aarde. Dat zuivere gevoel brengt je ook geestelijk in balans. Het is goed voor je concentratie, je gedachten komen tot rust en je ervaart meer sensaties in en om je lichaam. 

Het verandert je ervaring van een wandeling compleet. Je voelt je verbonden met de natuur en jezelf. Zo herinner je jezelf eraan dat alles verbonden is.

Speciale blotevoetenpaden

Je kunt eigenlijk in alle natuurgebieden wel je schoenen uittrekken, zeker als je niet bang bent voor takjes, bladeren en steentjes onder je voeten, maar je kan natuurlijk ook naar het strand gaan en er zijn tegenwoordig zelfs speciale blotevoetenpaden in Nederland. 

Staatsbosbeheer heeft een aantal speciale blotevoetenwandelingen uitgestippeld. Bekijk een overzicht van deze routes op hun website.
 

Blote voeten tips

Ga je een wandeling op blote voeten maken? Denk dat aan deze tips:

  • Neem altijd een handdoek mee. 
     
  • Op officiële blotevoetenpaden kun je vaak je voeten afspoelen. Je kunt voor de zekerheid ook een flesje water meenemen.
     
  • Honden zijn op de meeste officiële blote voetenpaden niet toegestaan.
     
  • Controleer je voeten en benen na je wandeling (zeker als je in gras hebt gelopen) altijd goed op teken.

Meer inspirerende verhalen?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Kim-Lian speelt de fluit