Om te mediteren hoef je niet per se stil op een meditatiekussen te zitten. Je kunt het ook wandelend doen: in de natuur, je achtertuin, op straat en zelfs in je eigen huis. Met deze tips maak je van elke wandeling een loopmeditatie.
Loopmeditatie is een eeuwenoud ritueel dat over de hele wereld in verschillende culturen en geloven voorkomt. In het boeddhisme wordt het ook wel ‘Kinhin’ genoemd, de meditatietechniek waarbij je lopend mediteert voor of na je zittende meditatie.
Maar ook in het christelijke geloof speelt loopmeditatie een belangrijke rol, denk maar aan een pelgrimstocht waarbij je dichterbij God komt of aan de monniken en priesters die hun gebeden lopend lezen.
De voordelen van een loopmeditatie
Loopmeditatie is goed voor je lichaam en je geest. Door de rust die tijdens het wandelen ontstaat, verbeter je je creativiteit en je concentratievermogen. Het is ook goed voor je conditie, coördinatie en evenwicht. Daarnaast kan het helpen tegen angst, somberheid en depressie.
Tip 1: Doe het vroeg
Een goed moment voor een loopmeditatie is de vroege ochtend. Je bent dan lekker fris en je hoofd is nog leeg van de nacht. Ook buiten is het vaak nog rustig in de vroege ochtend. Je kunt ook laat op de avond gaan lopen. Kies dan wel een rustige omgeving, want een loopmeditatie door een druk stadspark kan best een opgave zijn.
Tip 2: Neem je zintuigen mee
Als je echt wil ervaren hoe een loopmeditatie is, ga dan alleen. Merk op hoe je voeten afrollen bij iedere stap, snuif de geuren in de natuur op, voel de zon of de wind op je huid en luister naar de vogels of andere omgevingsgeluiden zonder er verder iets bij te denken.
Tip 3: Vertraag je tred
Wandel in een trager tempo dan je gewend bent. Zo kun je beter afstemmen op je ademhaling en lichaam én het wordt makkelijker om bewust in het nu te zijn. Let hierbij ook op je houding; loop rechtop, met een verlengde kruin en ontspannen schouders. Zet je voeten heel bewust recht voor elkaar.
Tip 4: Zet je gedachten op een ander pad
De kracht van meditatie is dat je je hoofd leegmaakt zodat er ruimte ontstaat voor rust en verbinding met jezelf en je omgeving. Dit kun je doen door je op je ademhaling te concentreren op het ritme van je stappen, maar als zelfs dan je gedachten nog steeds opkomen, kun je ook een bodyscan doen.
Tijdens het lopen ‘wandel’ je hierbij je lichaam af. Je richt je aandacht op ieder lichaamsdeel van je tenen tot je kruin en merkt nieuwsgierig op wat je voelt.
Tip 5: Loop dezelfde route
In het boek Ochtendwandeling met Aurore vertelt yogadocent Klaas-Jan van Velzen hoe je de natuur in kan zetten voor je spirituele groei. Klaas-Jan maakt elke dag, ook als het stormt of regent, een meditatieve wandeling bij hem in de buurt.
Hij loopt bewust dezelfde route omdat je dan niet afgeleid raakt door andere of nieuwe dingen en je je beter kunt openstellen voor wat er die dag in jou gebeurt.
Tip 6: Gebruik een app of doe het thuis
Als je snel wordt afgeleid door je eigen gedachten, kun je ook een wandelmeditatie luisteren via Youtube of een meditatie app. Blijf je liever binnen of dichtbij huis? Ook geen probleem.
Als je genoeg ruimte hebt om in ieder geval tien stappen te zetten, kun je ook in je eigen tuin of huiskamer lopend mediteren. Het voordeel hiervan is dat je dan ook af en toe je ogen kan sluiten.