Behoefte aan bezinning? Bezoek een krachtplek!

Er zijn van die plekken in de natuur waar je meteen meer voelt dan op andere plekken. Waar je als vanzelf tot rust komt of kan worden overvallen door een groot gevoel van geluk. Krachtplekken worden ze genoemd. Zin in morgen licht er eentje uit: de Duivelsberg in Gelderland.

Wat is een krachtplek?

Krachtplaatsen zijn plekken op aarde waar mensen die hoog sensitief of spiritueel zijn een bijzondere energie voelen. Sommige mensen komen er tot grote inzichten en beleven er zelfs spirituele ervaringen. Elke krachtplek heeft een andere geschiedenis die vaak teruggaat naar oude beschavingen. In het verleden werden ze veel gebruikt voor spirituele ceremonies, rituelen en offers aan de goden. Maar ook als je eigenlijk niet gelooft in het bestaan van zo’n speciale energie zijn het bijzondere plaatsen om te bezoeken.

Krachtplek de Duivelsberg

De Duivelsberg is een heuvel van 76 meter hoog in de gemeente Berg en Dal, tussen Beek, Berg en Dal en de Nederlands-Duitse grens ten oosten van Nijmegen. Over de Duivelsberg gaan allemaal verhalen de ronde. Zo zouden er eeuwen geleden heksen zijn verbrand. Verscholen tussen de bomen bij de heuvel liggen ook twee zwarte waterpoelen die door sommigen ook wel ‘heksenkolken’ werden genoemd. Hier zouden heksen zijn verdronken. De officiële oorsprong van de naam De Duivelsberg is wel wat aardser dan dat. De heuvel hoorde tot 1949 bij het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. Vanaf de berg kon je goed uitkijken over De Duffelt, de Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef. De naam Duivelsberg zou een afgeleide zijn van Duffelsberg.

Wandelroutes

Wat er waar is van de verhalen die de ronde doen over de Duivelsberg doet er eigenlijk niet toe, want in dit natuurgebied kun je prachtige wandelingen maken en het uitzicht is er adembenemend. Er lopen niet voor niets veel wandelroutes die over de Duivelsberg gaan: Het Pieterpad, het Grote Rivierenpad het Limespad en de Walk of Wisdom om maar wat voorbeelden te noemen.

Wat doe je op een krachtplek?

Ga je naar de Duivelsberg? Geef dan een extra lading aan je bezoek of wandeling. Neem er bijvoorbeeld bewust de tijd voor een moment van bezinning. Sluit je ogen en laat al je gedachten voor wat ze zijn. Zet je zintuigen aan het werk: wat ruik je, voel je, hoor je? En adem langzaam en rustig diep in en uit. Veel mensen mediteren ook op krachtplekken. De bijzondere omgeving geeft een extra lading aan je meditatie. Je kunt er kracht uit putten en tot nieuwe waardevolle inzichten komen of soms zelfs een spirituele ervaring krijgen.

Foto: Gertjan van Noord

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Groener doen nieuwsbrief!

Zin in morgen